Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak için Malatya’ya gelen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Battalgazi Devlet Hastanesi'nde bir basın açıklaması gerçekleştirerek Malatya'da sağlık alanında yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Deprem ve sonrası süreçte özverili bir şekilde çalışan sağlık personellerine minnettar olduklarına vurgu yapan Bakan Memişoğlu, Malatya’da sağlık alanına yönelik yatırımlarının artarak devam edeceğinin altını çizdi.
“BURADA YETİŞENLERİN BÜYÜK EMEKLERİ VAR”
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Enstitüsü’nün başarıları hakkında bilgi veren Bakan Memişoğlu,
“Yaklaşık 1,5 sene evvel 6 Şubat depremleri ile çok büyük bir acı yaşayan Malatya'mızdayız. Ama gördük ki devletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde depremin yaralarını sarmaya ediyor. Burada sağlık hizmetleriyle alakalı bir değerlendirme yaptık. Sahayı dolaştık. Hocalarımızla, buradaki yönetici arkadaşlarla sağlık hizmetlerinin sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştık. Gerçekten Malatya, sağlık hizmeti anlamında bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Baktığımız zaman deprem öncesindeki hizmetlerini tam kapasiteli yeniden sunabilir hale gelmiş. Biz buraya daha da çok katkı vereceğiz. Özellikle sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli karaciğer nakil merkezlerinden bir tanesi var. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Enstitüsü, Sezai hocamla beraber üniversitenin büyük çabalarıyla adanmışlık ve idealizmle başardıkları bir olay. Demek ki bu ülkede istenince her şey yapılabiliyor. Burası dünyanın en büyük karaciğer nakil merkezlerinden bir tanesi ve Türkiye'de bin 600, bin 700 bandında olan karaciğer nakillerinin senede yaklaşık en az 200-300’ünü yapabilen merkez. Birçok insan yetiştirdi. Bugün eğer Türkiye’de senede bin 800 bandında karaciğer nakli gerçekleştirebiliyorsak bunda burada yetişen insanların büyük emekleri var. Onlara minnetlerimi arz ediyorum”
şeklinde konuştu.
“TOPLUMUN BİLMESİ GEREK”
Vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulunan Bakan Memişoğlu,
“Organlarımızı özellikle bağışlamamız gerektiğini, toplumun bilmesi gerek. Ölülerimizin organlarını toprağa gönderip, maalesef canlılarımızın böbreklerini alarak yakınlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Onun için canlıdan değil kadavratik dediğimiz ölülerimizden böbrek ve karaciğerlerini bağışlamalarını, birçok insanın hayatını kurtarmalarını istiyoruz”
ifadelerine yer verdi.
“AİLE MERKEZLERİMİZİ KUVVETLENDİRECEĞİZ”
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni, şehir hastanesine çevireceklerini kaydeden Bakan Memişoğlu,
“Malatya'da Eğitim Araştırma Hastanemizin yakınında yeni bir ek binayla sağlık hizmetini büyütmeye çalışacağız ve orayı şehir hastanesi haline getirmek için uğraşacağız. Bunun yanında da özellikle depremde yıkılmış veya ihtiyacı olan birinci basamak aile sağlığı merkezlerimizi projelerimizden 20 tanesini çok kısa zamanda Malatya'da gerçekleştireceğiz. En az bir tanesi 4 birimli olacak şekilde aile merkezlerimizi kuvvetlendireceğiz. Çünkü bizim en önemli amacımız birinci seviyeye sağlık hizmetlerini ve temel sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve önemsemek. Ziyaretimiz kapsamında Sağlıklı Hayat Merkezi’ne gittik. Orada, hastanede olan her şey var ve mahallemizde, evde ücretsiz hizmet verebiliyorlar. O konuda da toplumun farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. Hastaneye gitmeden, aile hekiminizden veya Sağlıklı Hayat Merkezlerinden birçok hizmeti alabiliyorsunuz. O nedenle de biz topluma oralara gitmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Bunun haricinde gerçekten ihtiyacı varsa da eğitim araştırma hastanesi, üniversite hastanesine gitmelerini tavsiye edeceğiz. Ben Malatya'da bizi misafir eden Sayın valimize, milletvekillerimize, Sayın belediye başkanımıza ve bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çok güzel bir uyum var, çok güzel bir hizmet var. Hekim, hemşire ve bütün sağlık çalışanları gerçekten büyük özveriyle çalışıyor. Depremde çalıştı, bugün de çalışıyor, gelecekte de çalışacaklar. Türkiye'nin sağlık hizmetinin, dünyanın en iyi sağlık hizmeti olmasını sağlayan arkadaşlarıma minnetlerimi arz ediyorum. Bunun yanında altyapısıyla, hizmetiyle, özverisiyle, sağlık hizmetini sadece hizmet değil aynı zamanda bilimini de üretmesini istiyoruz, teknolojisini de üretmesi için çaba harcıyoruz. Bunları da başaracağız”
açıklamasında bulundu.









