Malatya Kasap ve Balık Pazarı’nda inşa çalışmaları sürürken adliye binasının otopark alanında hizmet veren pazar esnafı birçok sorun ve sıkıntılarla mücadele etmeye devam ediyor. Satışlarını etkileyen birçok sorunla karşı karşıya olduklarını dile getiren Malatya Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Abuzer Çekici, bu problemleri BUSABAH Medya’ya anlattı.

Bu yıl satış yapamadıklarını dile getiren Abuzer Çekici, Kurban Bayramı’na ilaveten birçok nedenden dolayı müşteri sorunu yaşadıklarını söyledi.

Yemek fabrikalarının artık et almaktan imtina ettiğini dile getiren Çekici,

 “Zirai don nedeniyle kayısının olmaması bir domino etkisine neden oldu. Kayısının olmaması işçi sektörünü, dolayısıyla bu da yemek fabrikalarını etkiledi. Yemek fabrikaları artık et almaktan imtina ediyor. Kayısı ister istemez piyasayı canlandırıyor. Bu yıl kayısının olmaması Malatya piyasasını olumsuz etkiledi. Bu da bizlere yansıdı”

 dedi.

“HER TARAF TOZ VE TOPRAK”

İnşaat alanı içerisinde olduklarını belirten Çekici,

“Et fiyatlarında bir değişiklik yok. 6 aydır et fiyatında bir yükselme olmadı. 630 TL kemiksiz dana kıyma, kuşbaşı satıyoruz. Kuzu kemiksiz et 750 TL, kemikli 550 TL. Fakat satış yok. Çünkü Kasap Pazarı’na hala trafik girişi yok, her taraf inşaat. Müşteri aracıyla gelse nereye arıcını park edip, nasıl et alacak? Biz bu durumda marketlerin altında eziliyoruz. Çünkü onların her tarafı otopark, vatandaşlar rahatlıkla gidip orada etlerini alabiliyorlar. Ama bizim öyle bir şansımız yok. İnşaat alanında olduğumuz için her taraf toz ve toprak. Biz mecburiyetten burada duruyoruz. Hala dükkânlarımızın yapılıp, teslim edileceğini bekliyoruz. Eğer esnaflar dükkânların tesliminin geç olacağını bilselerdi, burada hiçbir esnaf beklemez, hepsi giderdi”

diye konuştu.

“YOLLARIN ÇOĞU KAPALI”

Dükkânlarıyla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Çekici,

“Malatya’nın her yeri hala yıkık dökük durumda. Bizlerin yerleri yıkıldıktan sonra şu andaki iş yerlerimize geldik. Depremin ardından 2 yıldan fazla bir zaman geçti hala Kasap Pazarı’nın nerede olduğunu bilmeyenler de var. Her tarafımız inşaat alanı. Yolların çoğu kapalı. Yetkililer çarşının bir an önce ayağa kalkması için ellerinden geleni yapsınlar. Çarşının 12 ayda teslim edileceği söylendi, hala çarşının ne olacağı belli değil. Çarşının ne olacağını bilmiyoruz. Kimse bu çarşının akıbeti hakkındaki belirsizlik devam ediyor. Dükkânımız büyük mü, küçük mü, nasıl olacak, bilmiyoruz. Biz çarşıyla ilgili net bir bilgi istiyoruz. Hala Malatya’ya yakışmayan görüntüler var, sanki Hindistan çarşısını andırıyor”

şeklinde konuştu.

Muhabir: Resul Sözüer