CHP Malatya eski İl Başkanı Enver Kiraz, BUSABAH TV YouTube kanalında yayınlanan “Haftanın Nabzı” programında sosyal konutlar ve İkizce’de kamulaştırılan araziler hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Kamulaştırma süreci ve TOKİ konutlarının ödeme koşullarına ilişkin konuşan Kiraz, vatandaşların ilerleyen yıllarda ciddi kayıplar yaşayabileceğini söyledi.

“KAYIPLARIMIZI 3-5 YIL SONRA GÖRECEĞİZ”

Kiraz, İkizce’de yaklaşık 2 bin dönümlük alanın deprem konutları yapılması amacıyla kamulaştırıldığını belirterek,

“Deprem konutları yapılacak diye İkizcelilerin yerine el konuldu yaklaşık 2 bin dönüm yere TOKİ konutları yapılacak diye kamulaştırıldı. O günün şartlarında iyi sayılabilecek bir bedel ödenmişti ama şu anki şartları değerlendirdiğimizde çok iyi bir bedel değil. Orası imara açılsaydı vatandaşa verilen miktarın 10 katını vatandaşın kazanma şansı varken şimdi imara açılmadığı ve el konulduğu için vatandaş verilene razı olmak zorunda kaldı. Çünkü arsa olarak alındı. İmar olsaydı kat karşılığı verilecekti. Kayıplarımızı 3-5 yıl sonra göreceğiz.”

şeklinde konuştu.

“BİR EV ALINABİLECEK KADAR PARA DEĞİLDİ”

İkizce’de kendi evlerinin de bulunduğunu ve deprem sonrası evlerinin yıkıldığını belirten Kiraz, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:

“Bizim İkizce’de bir evimiz vardı, benimle birlikte yaklaşık 15 vatandaşın evi yıkıldı, diğerlerinin arsası alındı ama bizim evimiz de alındı. Evimiz alınırken yıkıldı ve yerine TOKİ yapılacağı söylendi. Bu anlamda bizim depremzedelerden hiçbir farkımız kalmadı. Evimize çok küçük bir ücret ödediler. Bir ev alınabilecek kadar para değildi.”

Devletten depremzedelerle aynı hakların tanınmasını talep ettiklerini söyleyen Kiraz, süreçte 15 kişiye konut verildiğini kaydederek

“Malatya’da ağır hasarlı binalar yıkılıyor ve ev sahipleri hak sahibi yapılıyordu. Biz de aynı şeyi talep ettik, bize hak sahipliği verdiler. 10 kişi TOKİ’de 5 kişi de köy evlerinden istemişti. Toplam 15 hak sahibine hazır evleri verdiler.”

ifadelerini kullandı.

Ancak konutların teslim sürecinde karşılarına çıkan ödeme koşullarının beklediklerinden çok farklı olduğunu dile getiren Kiraz,

“Sonrasında bizi Ziraat Bankasına yönlendirdiler. 3 milyona bir daireyi size satıyoruz dediler. Biz de depremzedelerin şartları açıklanmadığı için herhalde depremzedelere de bu şartlarda verecekler diye düşünerek o şartları imzaladık, dairemizi teslim aldık. Sonrasında yüzde 10’unu da peşin istediler onu da yatırdık.”

söyleminde bulundu.

Kiraz, kısa sürede taksitlerin ciddi şekilde arttığını belirterek sistemin vatandaş için ağır olduğunu savundu:

Saadet Partisi’nden sert çıkış: Türkiye artık güç göstermeli
Saadet Partisi’nden sert çıkış: Türkiye artık güç göstermeli
İçeriği Görüntüle
“Normalde 2 milyon 700 bin lira borcumuz kaldı. 10 ay boyunca taksitlerimiz 22 bin liradan başladı, temmuz ve ocakta zam geldi. 10 ayın sonunda aylık taksitlerimiz 31 bin liraya çıktı. Sosyal konutlarda böyle olacak.”

Sosyal konut başvurularına yoğun ilgi olduğunu hatırlatan Kiraz, vatandaşların ilerleyen dönemde ödeme planları açıklandığında zorlanacağını ifade ederek,

“Vatandaşlarımız sosyal konutlara hücum ediyor ama yarın sosyal konutların ödemeleri açıklandığında bizim gibi çok büyük bir şok ile karşılaşacaklar. Çünkü bizimki sosyal konut statüsünde duruyor. Bu şartlarda vatandaşın ödeme gücü maalesef mümkün değil.”

diye konuştu.

Ödeme yaptıkça borcun artmasının da ayrı bir sorun olduğunu dile getiren Kiraz, sözlerini şöyle tamamladı:

“10 ay yaklaşık 300 bin lira taksit ödedim. Normalde borcumuzun düşmesi lazım ama şimdi sorduğumda borcumun tümünü kapatırsam ne kadar olduğunu söylüyorum, 3 milyon 170 bin lira diyorlar. Yani ben yatırdıkça, taksit ve peşinat ödedikçe borcum artıyor. Gerçekten gülünç bir sistem.”

Kiraz ayrıca depremzedeler için açıklanan ödeme koşullarının kendileri için de geçerli olması gerektiğini belirterek,

“Biz sosyal konut talep etmedik, hiçbir yere başvuruda bulunmadık. Sadece deprem sonrası evi yıkılan vatandaşlar gibi hak sahibi olmak istedik. Bizi hak sahibi yaptıysanız bugün depremzedeler için açıklanan rakamlar bizim için de geçerli olmalı”

dedi.

Muhabir: Mehmet Tevfik Cibiceli