Malatya’nın kadim ilçesi olan Battalgazi’de, Kâtip Çelebi’nin asırlar öncesine dayanan notlarında adı geçen ve halk arasında Battalgazi’nin Evi olarak bilinen tarihi yapı, gizemli geçmişi ve gün yüzüne çıkarılan kalıntılarıyla görenlerin ilgisini çekiyor.
Battalgazi'nin Evi olarak bilinen yapı, Battalgazi ilçesi, Karahan Mahallesi Çarşamba mevkinde bulunuyor. Kare planlı, yaklaşık 15 x 15 ebadında olan binanın oda bölümleri duvarlarının bir kısmı 1,5 metreyi bulur. Kesme taştan yapılmıştır. Kâtip Çelebi'nin Cihan-Nüma adlı eserinde 1646 yılında onarıldığı belirtilir. 2011 yılında Müze Müdürlüğü başkanlığında KUDEB iş birliği ile hafriyat ve temizlik çalışmaları yapılarak yapı duvarları ortaya çıkarılmış.
Çalışmada Namazgah'a ait beden duvarları ve kümbetin güneyinde bir duvar kalıntısı, batısında soku taşına rastlanmış. Türbenin (kümbet) güneyinde kare biçimli bir mekan tespit edilmiş. Kuzeye doğru devam ederek mescidin kuzey duvarı hizasından doğuya dönmüştür. Burada dere yatağı nedeniyle kesintiye uğramış.
Bu bölümde su künklerine rastlanmış. Mescidin kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda tabanı taş döşeli mekanın izleri bulunmuştur. Bu alanda da su künkleri, sırlı seramik parçalarına rastlanmış.




