Arapgir ilçesinin 15 kilometre kuzeybatısında, Eski Arapgir Osmanpaşa Mahallesi ile Serge Mahallesi arasında inşa edilen Büyük Kozluk Köprüsü, bölgenin tarihî ve kültürel mirası arasında öne çıkıyor.
Kozluk Çayı üzerinde kurulu olan köprü, eski Arapgir Kalesi ile bağlantıyı sağlıyor. 45,80 metre uzunluğunda, 4,60 metre genişliğinde ve 7,30 metre yüksekliğinde olan köprü iki gözlü olarak inşa edilmiş. Temeli büyük blok taşlarla atılan köprünün diğer kısımları düzgün kesme taşlarla yapılmış. Kemerler bir çıkıntı yaparak üst geçit genişletilmiş, iki kemer arasındaki çıkıntı ise 2,75 metre uzunluğunda.
Köprünün kale doğrultusundaki ayağının yanında Arapgir Çayı akıyor ve zaman zaman taşarak köprünün bu ayağına zarar veriyor. Ortadaki ayakta bulunan kitabe ise çok harap olduğundan, inşa kitabesi mi yoksa tamirat kitabesi mi olduğu anlaşılamıyor. Bu nedenle köprünün yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor.
Araştırmacılar, yapım tekniği ve mimari özellikleri göz önünde bulundurarak köprüyü ve kaleyi İlhanlılar Dönemi dönemine tarihlendiriyor. Büyük Kozluk Köprüsü, bölgenin tarihî dokusunu yansıtan önemli bir yapı olarak dikkat çekiyor.








