“Asrın felaketi” olarak tabir edilen 6 Şubat depremlerinde Malatya büyük bir yara almış, can ve mal kaybı çok fazla yaşanmıştı. Yapı stokunun neredeyse tamamını kaybeden şehrimizde hala inşa ve ihya çalışmaları devam ederken, çok sayıda yıkılmayan binalar da maalesef mahalle aralarında yıkılmayı bekliyor. Onlarla ilgili şimdilerde bir hareketlilik yok, varsa da bizler bilmiyoruz.

Malatya’nın bir an önce ayağa kalkması için mutlaka tekrar yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Artık insanların konteynerlerden kurtulması, depremlerden önceki rutin hayatlarına tekrar dönmesi lazım. Gideceğimiz bir çarşı, çarşıda oturabileceğimiz ve arkadaşlarımızla rahatlıkla sohbet edebileceğimiz çay ocakları, iş yerleri olmalı. Bunun için de çalışmaların aralıksız devam etmesi lazım.

Bugün Malatya’da 8 bin 65 konut, 1097 iş yerinin kuraları çekildi. Özellikle Yeşilyurt Merkez 31 Projesi kapsamında yer alan Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’ndeki 696 konut için yapılan kura çekimi dikkatli bir şekilde bekleniliyordu.

Çünkü depremlerden önce 15 kattan oluşan Yeşilevler diye bilenen bu konutlar, depremlerden sonra ağır hasar almış, bir süre sonra dinamit yerleştirilerek 9 bloku aynı anda yıkılmıştı. Bu yıkım Türkiye ve Avrupa tarihine geçmişti.

İşte yıkılan bu binaların alanı rezerv alanına dahil edilmiş, inşası kısa sürede yapılarak yeni görüntüsüne kavuşturuldu. Bugün ise kurası çekilerek hak sahiplerine teslim edildi. Hak sahiplerinin sevinç ve mutlulukları görmeye değerdi.

Bugün çok sayıda vatandaşımız yeni konutlarına kavuştu. Umarım diğer konut bekleyen hak sahipleri de konutlarına kavuşur, hatta kiracılar bile konut sahibi olurlar.