Van’da ilk kez yapılan bu minimal invaziv cerrahi yöntem, hastanın görmesinde belirgin düzelme sağladı ve iyileşme süresinin klasik kornea nakline göre daha kısa olduğu bildirildi.

SADECE HASARLI TABAKA DEĞİŞTİRİLDİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rumeysa Bilmez Tan, hastanın daha önce geçirdiği katarakt ameliyatı sonrası korneanın endotel tabakasının işlevini yitirdiğini tespit ettiklerini söyledi. Tan,

“Endotel tabakasının yeterince çalışmaması nedeniyle korneada ödem gelişmişti. Güncel yaklaşımlarda, korneanın tamamını değiştirmek yerine sadece hasarlı tabakanın değiştirilmesi ön plana çıkıyor. Biz de hastamızda yalnızca endotel tabakasını değiştirdik. Ameliyat başarıyla sonuçlandı; naklettiğimiz doku göze tutundu, işlev görmeye başladı ve korneadaki ödem geriledi”

dedi.

VAN'DA YENİ BİR ADIM

Op. Dr. Tan, bu ameliyatın Van’da daha önce uygulanmadığını vurgulayarak,

Malatya'da bugün bu eczaneler açık! (30 Mart tam liste)
Malatya'da bugün bu eczaneler açık! (30 Mart tam liste)
İçeriği Görüntüle
“Artık gerekli teknik altyapı ve ekip desteğiyle Van’da da bu cerrahi yöntem başarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyat ekip çalışması gerektirir ve usta-çırak geleneğiyle gelişir. Başarımızda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza ve hastane yönetimine teşekkür ederim”

ifadelerini kullandı.

DMEK yöntemi, uygun hastalarda klasik kornea nakline göre daha kısa iyileşme süresi ve daha başarılı sonuçlar sunmasıyla dikkat çekiyor. Bu gelişme, Van’daki göz hastaları için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı