“Allah’a bol bol dua etmek lazım”

Regaip Kandiliyle ilgili bilgiler veren ve Regaip’in bir şeye rağbet etmek olduğunu ifade eden Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, “Regaip ile birlikte Resullullah (SAV) bize rağbetimizi, arzularımızı ve emellerimizi biraz daha Allah’a yönlendirmemizi tavsiye ediyor. Bu gecede Allaha yönelmek ve bol bol dua etmek lazım” dedi.

MEHMET TEVFİK CİBİCELİ

Bu gece 3 ayların başlangıcını temsil eden Regaip Kandili. Peki, bu gecede gündelik ibadetlerimizin dışında neler yapabiliriz, hangi duaları okumalıyız? BUSABAH gazetesine konuşan Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, Regaip Kandili ve üç aylarda yapılması gereken ibadetler hakkında bilgiler verdi.

Recep ayının ile başlayan ve Ramazan-ı Şerif ile sona eren 3 ayların başlangıcı Regaip Kandili’nde Allah’a yönelmek gerektiğini ifade eden Malatya Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, bu gecelerin Müslümanlar için bir fırsat olduğunu belirtti.

“RECEP AYI İLE BİRLİKTE BİR HAZIRLIK GERÇEKLEŞİYOR”

İslam’ın ve Yüce Allah’ın Müslümanlara bazı zaman dilimlerinde özel muamele ettiğini söyleyen Malatya Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, “Bizim bağışlanmamızı, af ve mağfiret olmamızı rabbimiz arzuluyor çünkü o sonsuz merhamet ve rahmet sahibi. Kullarının kendisine, rablerine dönüşünü kolaylaştırmak için bir takım zaman dilimlerini bizim için ekstra bir sevap ve bereket ihsan ediyor. Bunun en başında da Ramazan-ı Şerif ayı geliyor. Rabbimizin bize sunduğu bir takım fırsatlar var. Burada bizim için manevi bir kazanç söz konusu ve bu kazançlardan rabbimiz bizim istifade etmemizi istiyor. Neticede beşer insanoğlu kusur işleme ihtimali yüksek bir varlık. Bu açıdan ‘Ben size fırsat sunuyorum aralıkla zaman dilimlerinde sizlere birtakım fırsatlar sunuyorum, bu fırsatlardan istifade edin’ diyor. İşte bunların içerisinde de en güzeli, en bereketli dönem şu an girmiş bulunduğumuz Recep ayı ile başlayan, Şaban ve Ramazan ile devam eden 3 aylar bizim için kıymetli. Recep ayının, Şaban ayının ayrı bir önemi, Ramazan-ı Şerif’in ise apayrı bir önemi var. Recep ayı ile birlikte bir hazırlık gerçekleşiyor. Yani Ramazan-ı Şerifte yaşayacağımız yoğun manevi iklime rabbimiz bir anlamda bizi hazırlıyor. Peygamber efendimiz (sav) ‘in ‘Recep, Allah’ın sağır ayı bir şeyi duymaz, işitmez’ diye ifade ederken alimlerimiz bunu şu şekilde izah ediyor, bu aya sağır ay denmesinin sebebi Recep ayı zaman diliminde işlenen birtakım hata ve kusurlar Cenab-ı Allah’ın lütfu ve ihsanı ile görülmezden ve duyulmazdan gelinir. Ama kıyamet gününde zaman ve mekan insanoğluna şahitlik edecek. Recep’te bize şahitlik edecek bir anlamda. Fakat sağır olduğu için bir takım şeyleri söylemeyecek. Peygamber efendimiz de o nedenle Recep ayını sağır ay olarak nitelendiriyor ki bir anlamda o ayda işlenen kusurlar, hataların bir kısmı gün yüzüne çıkmayacak ama bu ay bizim için hazırlık ayı. Recep ayı geldiği zaman bileceğiz ki peşinde Şaban ve Ramazan gelecek. Peygamber efendimizin şöyle bir duası var, ‘Ya rabbim bizim için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve bizi Ramazan-ı Şerife ulaştır’ diye dua ettiği rivayet edilir. Biz de o duayı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“REGAİB’İN ANLAMI BİR ŞEYE RAĞBET ETMEK”

Regaip’in bir şeye rağbet etmek olduğunu dile getiren Abdullah Bekiroğlu, “Peygamber efendimiz (sav) 3 aylarda hususi bir orucu tavsiye etmemiş ama bu ayların ve diğer ayların üç gününde yani 13-14 ve 15. Günlerinde oruç tutulmasını tavsiye etmiş, mümkünse tutabiliyorsak onu da oruçlu geçirmemizde fayda var. Regaip’in anlamı bir şeye rağbet etmek, ilgi, alaka göstermek. Regaip ile birlikte Resulluhlah (SAV) bize rağbetimizi, arzularımızı ve emellerimizi biraz daha Allah’a yönlendirmemizi tavsiye ediyor. Cenabı Allah İnşirah Suresinde ‘Boş kaldığın zaman hemen bir işle meşgul ol ve rabbine rağbet et’ deniliyor. Yani seni rabbine ulaştıracak, rabbinin hoşnutluğunu ve rızasını kazandıracak şeylere rağbet et. Onlara ilgi, alaka göster, onun dışında olan şeylere çok fazla meşgul olma, Regaip’te rağbet kökünden geliyor. Dolayısıyla biz bu aylara girerken rağbetimizi Allah’a yöneltmemiz lazım, bu hem bir hazırlık hem de bizim hayat felsefemiz olması lazım. Bu noktada rağbetimizi Allah’a yöneltmemiz lazım. Rağbetimizi Cenabı Allah’ın, bizim için emretmiş olduğu hususlara yöneltmemiz lazım. Regaip’te zihinsel ve fikirsel dönüşümü gerçekleştirmek için bir fırsat. Recep ayı cahiliye döneminde de kutsal aylardan sayılıyordu. Dolayısıyla değer verilen bir aydı o dönemde insanlar silahlarını bırakır, her hangi bir savaşta bulunmazlardı. Regaip gecesi ile birlikte özellikle bu aylarda nafile ibadetlerle meşgul olmak lazım. Ancak Recep’in birinci gününde şu ibadeti yapacaksın, Regaip gecesinde şu kadar namaz kılacaksın, bu kadar tesbihat yapacaksın diye belli ibadet yok ama Resullullah (sav)’in bize tavsiye etmiş olduğu nafile ibadetler var. Dolayısıyla bu gecede nafile ibadetleri sayısına bakılmaksızın istediğimiz kadar yapabiliriz, istediğimiz kadar namaz ve tesbihatlarla meşgul olabiliriz. Ama illa şu gecede şu kadar ibadet yapacaksınız diye bir sınırlama yok. Bunun dışında rabbimizin rızasını, rağbetimizi ona yöneltecek her ne olursa bunların hepsine bu gecede yerine getirebiliriz” ifadelerine yer verdi.

“RABBİMİZE İSTİĞFARDA BULUNMAMIZDA ÇOKÇA FAYDA VAR”

Regaip Kandili’nde oruç tutulabileceğini dile getiren Abdullah Bekiroğlu, “Regaip gecesinde, gündüz oruç tutulabilir, çünkü o da nafile oruç tutabileceğimiz perşembe gününe geliyor, cumayı da onunla birleştirip peş peşe 2 günü oruçlu geçirebiliriz. Bunda bir sakıca yok ama illaki oruç tutacaksınız gibi mecburiyet ve zorlama yok. Peygamber efendimiz dua ibadetin özüdür diyor. Aslında her ibadet bir duadır. Bu gecede bol bol dua etmek lazım. Sadece bu gece değil bütün zaman dilimlerinde, fırsatımız oldukça rabbimize dua da, istiğfarda bulunmamızda çokça fayda var. Bugün insanoğlunun en büyük sorunlarından birisi, kendi arzularını frenleyememesi, Regaip’te bir anlamda kişinin arzu ve isteklerini yönlendiren bir tema var. Bu açıdan özellikle Müslümanların ve bütün insanlığın kendi felaketleri olacak şeylere değil kendi kurtuluşlarına olacak şeylere rağbet etmelerini bu gece vesilesi ile temenni ediyoruz. Rabbim hem Müslümanlara hem de bütün insanlığa, hakka ve hakikate, doğru olana yönelmeyi nasip etsin, Regaip Kandili hem Malatya’mıza hem de bütün İslam alemine hayırlı olsun” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi