Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 9,2'ye yükseldi. Bir önceki aya göre 0,7 puanlık artışla 3 milyon 305 bin kişinin işsiz kaldığı belirlendi. Bu veriler, Malatya'daki iş dünyası için de ekonomik zorlukların arttığını gösteriyor.
Tüm gözler, 20 Ağustos Salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) alacağı faiz kararına çevrilmiş durumda. TCMB Başkanı Yaşar Fatih Karahan liderliğindeki Para Politikası Kurulu (PPK), Ağustos ayı için bir hafta vadeli repo faiz oranını belirleyecek.
Ocak ayında yüzde 42,5 olan politika faizi yüzde 45'e çıkarılmış, Mart ayında ise yüzde50'ye yükseltilmişti. Nisan ayından itibaren sabit tutulan bu oran, Ağustos ayında tekrar gözden geçirilecek. Malatya iş dünyası ve Türkiye genelindeki işletmeler, Merkez Bankası'nın bu kararıyla ekonomik geleceği şekillendirecek adımlarını bekliyor.
Malatya ve Türkiye genelindeki işletmeler, faiz oranlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor ve bu kritik kararın piyasalar üzerindeki olası etkileri büyük bir dikkatle izleniyor.