TİCARETTE KÂR HADDİ VAR MIDIR?


İslam'da ticaret ve kâr haddi konusunda net bir sınırlama getirilmemiş, kâr oranlarının piyasa şartlarına göre belirlenmesi esas alınmıştır. Hz. Muhammed (s.a.s.), ticarette kâr oranlarının piyasa koşullarına göre oluşması gerektiğini vurgulamış, fiyatların artması dolayısıyla müdahale talep edildiğinde ise bu durumu doğal piyasa dinamiklerine bırakmıştır. Bu tutum, İslam'da ticaretin serbest piyasa esaslarına dayandığını ortaya koymaktadır (Ebû Dâvûd, Büyû‘, 51; Tirmizî, Büyû‘, 73).

Fıkıh alimleri de bu prensibi esas alarak, kâr oranlarının eşya türüne göre değişebileceğini ve bu nedenle kesin bir kâr haddi belirlemenin mümkün olmadığını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/129). Ancak, piyasada suistimallerin ortaya çıkması, karaborsacıların devreye girmesi ve halkın temel ihtiyaç maddelerinde aşırı fiyat artışları yaşanması durumunda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale edebileceği (narh) görüşü de kabul edilmiştir. Bu durumda, bilirkişilerin piyasa şartlarına göre belirleyeceği makul fiyatlar esas alınarak müdahale yapılabilir (Merğinânî, el-Hidâye, 4/378).

Sonuç olarak, İslam'da ticaret serbest piyasa şartlarına bırakılmış olsa da, kamu otoritesinin halkı korumak amacıyla aşırı fiyat artışlarına karşı müdahale yetkisi bulunmaktadır. Bu yaklaşım, ticarette adaletin ve hakkaniyetin korunmasını amaçlamaktadır.

4 Eylül 2024 Malatya ezan vakitleri Ticarette kâr haddi var mıdır

4 Eylül 2024 Malatya ezan vakitleri Ticarette kâr haddi var mıdır

Yorumlar
Editör Hakkında