Gün geçmiyor ki Malatya Toplu Taşıma Hizmetleri A.Ş. (MOTAŞ) ile ilgili yeni bir kriz gündeme gelmesin. Bazı şoförlerin direksiyon başındayken dakikalarca telefonla konuşması, yolcuların güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. İlginç olan ise, kulaklıkla yapılan görüşmelerin trafik ekiplerinin gözünden kaçıyor olması.
Mesai saatlerinde yolcuların hayatını hiçe sayan bu davranışlar için nasıl bir önlem alınacağı ise hala merak konusu. busabahmalatya.com’a konuşan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Malatya Temsilcisi Mehmet Kutsal, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu ve “Böylesi ihmallerin kabul edilemez olduğuna” dikkat çekti.
Araç kullanırken telefonla konuşmanın başlı başına büyük bir sorumsuzluk olduğunu ifade eden Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Malatya Temsilcisi Mehmet Kutsal, şoförlerin bu alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.
“HİÇBİR ŞEY FARK EDEMİYOR”
“Şehirler içinde yol giden sürücülerimiz kulaklık takıp telefonla konuşuyor. Özellikle MOTAŞ şoförleri” diyen Kutsal, “Telefonla konuşmak dikkati dağıtıyor ve kazalara sebebiyet veriyor. Yolcular hiç önemsenmiyor. İşte kapının açılması, kapanmasına kadar hiçbir şey fark edemiyor. O yüzden MOTAŞ şoförlerinin de aynı zamanda minibüs şoförlerinin de telefon konuşmalarını kısıtlamaları veya hiç konuşmamaları gerekiyor. Buna dikkat edilmesi lazım. Yani eğer telefonla konuşmaya ceza yazılıyorsa, kulaklıkla konuşma yapılırken de ceza yazılması gerektiğine inanıyorum”
diye konuştu.
“BURADA KULAKLIKLA TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPMA VAR”
Seyir halindeyken telefon görüşmesi yapmanın alkollü araç kullanmaktan daha tehlikeli olduğunu ileri süren Kutsal,
“Telefonla konuşmada ceza yazabilmek için telefonun elde olması gerekiyor. Maalesef burada kulaklıkla telefon görüşmesi yapma var. Kulaklıkla konuşmaya ceza yazılmıyor. Mesela aracın telefon özelliği olan sistemlerle konuşulmasına ceza yazılmıyor. Ancak insanın telefonla konuşması, o anki muhakeme yeteneğini kaybetmesine sebep oluyor. Yani öyle de dikkat dağılıyor, böyle de dikkat dağılıyor. Afyon Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, alkol kullanımı kaza yapma riskini 4 kat artırıyor. Tabii her alkollü olan kaza yapmıyor ama yapanlar da çok fazla. Telefon kullanımı da 8 kat artırıyor. Yani araçla seyir halindeyken telefon görüşmesi yapmak daha tehlikeli”
ifadelerini kullandı.





