Malatya’da bugün 17 kişi hayatını kaybetti
Malatya’da bugün 17 kişi hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kayısı üreticilerini Monilya Hastalığı (Monilinia laxa) konusunda uyardı. Sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülen bu fungal hastalık, kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi meyvelerde ciddi verim kayıplarına neden olabiliyor. Hastalık etmeni, çiçeklerden başlayarak sürgün ve çiçek saplarını etkiliyor ve en son olarak meyvelerde kendini gösteriyor.

Yetkililer, Monilya hastalığına karşı her yıl koruyucu önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirterek, üreticilere iki aşamalı ilaçlama yapılmasını tavsiye ediyor. Çiçeklenmenin yüzde 5-10 olduğu dönemde birinci, yüzde 90-100 olduğu dönemde ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, mücadelede ilaçlamaların tam zamanında yapılmasının, farklı etken maddeli kimyasal preparatların kullanılması ve kültürel önlemlerin eksiksiz uygulanmasının önemine dikkat çekiyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, üreticilere şu uyarılarda bulundu: “Üreticilerimiz bazen ekonomik nedenler veya iş yoğunluğu nedeniyle yalnızca tek ilaçlama yapabiliyor. Ancak özellikle Mart ve Nisan aylarında yaşanan ani sıcaklık ve nem değişimleri, hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor. Bu nedenle kayısı bahçelerinde Monilya hastalığının görülmemesi için her yıl, zamanında ve iki defa ilaçlama yapılması büyük önem taşıyor. Kullanılan ilaçların değiştirerek, kayısıya ruhsatlı bir kimyasal preparatla uygulanması hem verim hem de kalite açısından kritik.”

Akar, üreticilerin ilaçlama öncesi İl veya İlçe Müdürlüklerinden üretici kayıt defteri alıp, teknik elemanlar tarafından ilaçların reçete edilmesi gerektiğini de hatırlattı. Bu uygulamanın, ihracata engel teşkil eden kalıntı riskini önleme açısından da büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Monilya hastalığının ihmal edilmesi durumunda bahçelerde ekonomik kayıpların büyük olacağını ve iki yıl üst üste meyve alınamayabileceğini vurgulayan Akar, “Üreticilerin hava tahminlerini takip ederek, yağışın durduğu ve havanın elverdiği zamanlarda hem kontakt hem de sistemik etkili ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini acilen ilaçlamaları gerekiyor. Ayrıca ilk ilaçlamadan sonra yağış başlarsa, yağışlar durar durmaz mutlaka ikinci ilaçlamanın yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Son olarak Akar, “Üreticilere Monilya hastalığından kaynaklı geçmiş yıllardaki zararların tekrar yaşanmaması için gerekli hassasiyeti göstermelerini ve bahçelerine özen göstermelerini tavsiye etti.

Muhabir: Haber Bülten