Malatya’da kayısı ağaçlarının erken çiçek açma korkusu, gözleri doğrudan arı yetiştiricilerine çevirdi. Arıların vaktinden önce uyanması, arı ölümlerine neden olur mu? sorusu gündeme gelirken busabahmalatya.com’a konuşan Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Arıların daha uyanmadığını dile getiren Malatya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, kayısı çiçeklerinin açmasıyla birlikte arıların kış uykusundan uyanacağını söyledi.

“GÜZEL BİR SEZON BEKLİYORUZ”

Bu yıl koloni kayıplarının az olacağını düşündükleri kaydeden Çolak,

“Kayısı Malatya için güzel bir şans. Çiçeği hem bala hem polene katkı sağlar, polen miktarı yüksektir. Ondan sonra arının önü açılır. Bu sene kolonilerin çıkışı çok güzel. Yani arı koloni kayıplarımız çok az. Yaylalara da güzel kar yağdı. İnşallah güzel bir sezon bekliyoruz. Biz de kendimizi ona göre hazırlayacağız. Yeni sarı ışıktayız, daha yeşil ışığa geçmedik. Kayısıların çiçek açmasıyla beraber yeşil ışığa geçeceğiz”

ifadelerini kullandı.

“SOĞUKLAR BELKİ SONRADAN TEKRAR GELEBİLİR”

“Kayısı ağaçlarının çiçek açması arılar için daha güzel olur” diyen Çolak,

“İnşallah çiçek dönemi sorunsuz geçer. Kayısılar erken çiçek açar, soğuklar belki sonradan tekrar gelebilir. Arılar kendi nizamını ayarlar, önlerini görebiliyorlar, ona göre hazırlanıyorlar. İnşallah çiçek dönemi yağışsız geçer. Bizim en büyük temennimiz o. Kayısı çiçek dönemi yağışsız geçerse çok süper olur. Sizin en büyük beklentiniz yağmurun fazla yağmaması. Bu hem kayısı için hem de arı için güzel olur. Yağışlar çok fazla olursa arılar kayısıdan faydalanamaz. Yağmurda dışarı çıkamazlar, kayısı çiçeğinden yararlanamazlar. Yağış soğuktan daha çok etkili”

söylemlerinde bulundu.

“VATANDAŞ KÖYÜNÜ, İŞİNİ TERK ETMESİN”

Destek beklentilerini tekrar dile getiren Çolak,

Resmî Gazete’de bugün dikkat çeken kararlar yayımlandı
Resmî Gazete’de bugün dikkat çeken kararlar yayımlandı
İçeriği Görüntüle
“Hayvancılık öldü, şimdi ayağa kaldırmak için devlet uğraşıyor, ön plana almış. Ama biz arıcıları da bitirmeden bize yardım etsinler ki sonra ayağa kalkmak zor olmasın. Köyü terk edersek, işi bırakırsak geri dönüş zor olur. Vatandaş köyünü, işini terk etmesin. Orada karnını doyuralım ki orada kalsın”

şeklinde konuştu.

Muhabir: Mutlu Sarıgül