Malatya’da bisikletli insanların sayısının arttığını gördükçe geleceğe yönelik umutlarım filiz vermeye başladı.

Yaklaşık iki aydır ev ile iş arasında ulaşımı bisikletimle yapıyorum.

Şehir dışından memlekete tatile dönenlerle birlikte kent merkezinin nüfusu gündüz saatlerinde yüz binleri buluyor.

Zaten sıkış sıkış olan şehir merkezinde bir yerden bir yere gitmek bu aylarda daha da meşakkatli hal alıyor.

Ama ne mutlu ki bana iki aydır bu durumdan hiç etkilenmedim.

İster arabasıyla, ister servisle, ister toplu taşıma araçlarıyla olsun ev-iş arasında yolculuk ederken trafik sıkışıklığının ortasında kalıp acı çekenleri gördükçe onlar için üzülmeye başladım.

Belki bana şimdi kızacaksınız! Neticede bir sağlık sorunları yoksa onlarda ulaşımda bisikleti tercih edebilir.

Trafikte sıkışıp kalanların muhtemelen büyük bir çoğunluğu, oldukları yerde 40 derecelik sıcakta dururken, aralarından sıyrılıp gittiğimi görünce “Keşke ben de…” diye başlayan cümleler kuruyorlardır.

Tabi bu durumu hazım edemeyenler ilginç bakışlar atanlarda var. Onlar da “Bu trafikte bir bisiklet eksikti” şeklinde ifadeye başvurabilir.

Onlar ne düşünürse düşünsün, ne söylerse söylesin. Şehir içinde en hızlı araç bisiklet!

Bisikletle işe gidip geldiğimi duyanların çoğu terli terli bütün gün ofisi kokuttuğumu da düşünebilir.

Oysa bu şekilde işe gelen bisikletçi ofistekilerin çoğundan daha temiz kokar.

Bunun sebebi sabah yola çıkmadan ve eve dönünce olmak üzere günde iki kez duş almalarıdır.

Toplu taşıma araçlarındaki kokulardan uzak dururlar. Ofiste giymek üzere yanlarında temiz kıyafet taşıdıklarından, normal yollarla işe gelenlerin terlemelerine ama kıyafet değiştirmemelerine karşı onlardan çok daha temiz kalabilirler…

HAA BU ARADA!

Bisiklet ve benzeri dayanıklılık sporlarının sağlıklı yapılabilmesinin en önemli maddesi sıvı alımını atlamamak.

Özellikle yaz sıcağını iyice hissettiğimiz bu günlerde aşırı sıvı kaybı daha fazla olur.

Örneğin 60 ile 80 kilo arası ağırlıktaki bir bisikletçi, 30 derece sıcakta ortalama bir süre bisiklete bindiğinde 1,5 litreden fazla sıvı kaybeder. Bu yüzden her 15 dakikada bir, susadığınızı düşünmeseniz bile en az 200 mililitre sıvı almaya bakın.

Ağırlığınızın yüzde 2’si kadar sıvı kaybedince susar, yüzde 4’te kaslarınızda kasılmalar hisseder, yüzde 10’da hayati tehlikeye girerseniz.

UZUN LAFIN KISASI

Bisiklet iki teker üstünde dünyaya egemen olduğun bir saltanattır.

Ulaşım aracı olarak birçok taşıttan daha kolay, daha işlevsel, çevre dostu, bünye dostu olması bir yana bedava tedavidir aslında.

En yakın arkadaşındır, sevgilindir, yoldaşındır.

Benden söylemesi…