Malatya’nın Battalgazi İlçesine bağlı Taştepe Mahallesi sakinleri yaptıkları basın açıklaması ile rezerv alan istemediklerini belirttiler. Kapılarına tebligat gelen vatandaşlar 15 gün içerisinde evlerini boşaltmaları gerektiğini öğrenirken birçoğu kış için kömür alımında bulunduklarını, çocuklarının okul dönemine başladığını, bu sürenin 180 güne çıkarılmasını istediler. Taştepe Mahallesi sakinleri, rezerv alan ilanı ve yıkım kararlarına karşı seslerini duyurmak ve yetkililerle görüşerek kalıcı bir çözüm bulunmasını talep ediyorlar.

“KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANIYOR”

Taştepe Mahallesi’nde bulunan evinin sağlam olduğunu, hasar alan evlerle birlikte yıkılmamasını talep eden mahalle sakinlerinden Ümit Aslan,

“Biz Taştepe Mahallesi’nde oturan vatandaşlarız. Mahallemiz rezerv alan ilan edildi. Rezerv alan ilan edilirken de kimse konuya hakim değildi. Benim arsam ve evim burada. Rezerv alan ilan edilince bütün evler yıkılıyor ama ben yıkılmasını istemiyorum. 1998 yılında depreme uygun yapmıştım. Prosedüre uygun bir evim var. Buradaki birçok insanın da durumu aynı şekilde. Diyorlar ki, ‘senin evini de yıkacağız.’ Kurunun yanında yaş da yanıyor, o misal oldu. Biz bunu kabullenmek istemiyoruz. Yandaki kerpiç ev hasar almış onu yıkın ama benim sağlam evim neden yıkılıyor? Gelsinler görüşelim fikir alışverişinde bulunalım. Biz bunu istiyoruz. Malatya’da yıkım bekleyen birçok hasarlı yapı var ama benim sağlam evim yıkılıyor. Başka yerlerde 500 metrekare arsa 10 milyon TL yapıyor, bizim arsalarımız 1 milyon bile etmiyor. Ben neden bu statüye koyuldum. Yetkililer gelsin burada konuşalım ve kalıcı bir çözüm bulalım”

şeklinde konuştu.

“BİZİM EVLERİMİZ SAĞLAM REZERV ALAN İSTEMİYORUZ”

Uzun yıllardır Taştepe Mahallesi’nde oturduğunu ifade eden başka bir mahalle sakini Şehriban Doğan ise,

“Ben 35-40 yıldır burada oturuyorum. Çocuklarımı burada büyüttüm. Şimdi evime bir kağıt getirmişler, buradan çıkın diyorlar. Biz kömürümüzü bile daha yeni aldık. Bu millet nereye gidecek? Kimse bize bilgi vermedi, yer göstermedi. Bizim evlerimiz sağlam, rezerv alan istemiyoruz. Burada kalmak istiyoruz”

ifadelerine yer verdi.

“BİR YANDAN KÖMÜR DAĞITILIYOR BİR YANDAN ÇIKIN DENİLİYOR”

Diğer mahallelerin arsa fiyatının metrekare başına en az 10 bin TL olduğunu, Taştepe mahallesi için ise bu fiyatın 5 bin TL olduğunu belirten Abdulmuttalip Yıldırım ise bu sorunların istişare edilip çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Evleri boşaltmak için en azından 180 gün süre tanınmasını söyleyen Yıldırım,

“Bana mahallelinin yıkım talebinin olduğunu söylediler ama ben 220 tane dilekçe topladım. Rezerv alan istemiyoruz ama devletimize karşı da çıkmıyoruz. Bize bir 180 gün süre versinler. Devletimiz bize bu süreyi tanısın. Bize sahip çıksın. Bitişiğimizdeki mahallenin metrekaresi 10 bin TL’den giderken bize 5 bin TL gibi bir fiyat söylüyorlar. Bu komik rakamlarla bizim yanımıza geldikleri zaman olmuyor. Benim kapıma kağıt yapıştırmışlar 15 gün içinde evinizi boşaltın demişler. Bizim muhatabımız yok. Bir yandan aşağı tarafta kömür dağıtıyorlar diğer yandan evlerden çıkın diyorlar. Bu nasıl bir çelişkidir? Devlet kurumları bu şekilde olur mu? Mahalleli rezerv alan istemiyor ama biz devletimize yardımcı olmak amacıyla vatandaşları yatıştırmaya çalıştık ama mahalledeki vatandaşlar suç duyurusunda bulunmak istiyorlar”

dedi.

Muhabir: Besime Güner