6 Şubat depremlerinde hasar gören Malatya Arkeoloji Müzesi, kapsamlı restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, müzedeki tüm çalışmaların tamamlandığını belirterek, yenilenen müzenin yarından itibaren ziyaretçilerini ağırlayacağını duyurdu.
"Kültürel Mirasımızı Çağdaş Müzecilikle Buluşturduk"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Arkeoloji Müzesi'nin sadece onarılmadığını, çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden tasarlandığını ifade etti. Ersoy, yürütülen restorasyon, güçlendirme ve teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında sergi salonları, idari birimler ve depoların tamamen yenilendiğini, çevre düzenlemesinin de tamamlandığını belirtti.
Bakan Ersoy, müzenin alt katında Arslantepe kazılarında ortaya çıkarılan eserler ile sikke koleksiyonlarının, üst katta ise Yukarı Fırat Havzası'nda gerçekleştirilen bilimsel ve kurtarma kazılarında bulunan eserlerin ziyaretçilerle buluşacağını açıkladı.
Müzenin Tüm Bölümleri Baştan Sona Yenilendi
Toplam 1.350 metrekare kapalı alan ve 1.150 metrekare peyzaj alanına sahip olan Malatya Arkeoloji Müzesi'nde restorasyon kapsamında kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildi.
Sergi salonları genişletilirken, idari birimler ve depolar modernize edildi. Zemin, duvar, tavan ve çatı uygulamaları yenilenirken, müzenin dış cephesi de restore edildi. Çevre düzenlemesiyle birlikte iç mekândaki teşhir ve tanzim çalışmaları tamamlanarak ziyaretçilere daha modern bir müze deneyimi sunulması hedeflendi.
Arslantepe'den Yukarı Fırat'a Uzanan Tarih Aynı Çatı Altında
Yenilenen müzede Malatya'nın tarihi zenginliği daha kapsamlı şekilde sergilenecek. Alt katta UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü'nde gün yüzüne çıkarılan eserler kronolojik ve tematik bir düzen içerisinde ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
Üst katta ise Malatya ve Yukarı Fırat Havzası'nda yürütülen bilimsel kazılar ile kurtarma kazılarından elde edilen eserler sergilenecek. Karakaya Baraj Gölü altında kalan Değirmentepe, İmamoğlu, Köşkerbaba, Pirot ve Cafer Höyük buluntuları da müzenin dikkat çeken koleksiyonları arasında yer alacak.
Akçadağ ve Darende İçin Özel Sergi Alanları Hazırlandı
Müzede sadece mevcut eserler değil, Malatya'nın farklı ilçelerindeki önemli arkeolojik alanlar da özel bölümlerle tanıtılacak. Akçadağ Arga Höyük için özel bir sergileme alanı oluşturulurken, Darende Maşattepe Tümülüsü için hazırlanan canlandırma alanı sayesinde ziyaretçiler tümülüs yapısını ve kazılarda ortaya çıkarılan eserleri yakından inceleme fırsatı bulacak.




