Malatya’nın tarihi ve turistik ilçelerinden Arapgir’in köklü yerleşim yerlerinden biri olan Onar köyü, barındırdığı tarihi dokunun yanı sıra yetiştirdiği emektar simalarla da dikkat çekiyor. Onar köyünün en yaşlı sakini olan 85 yaşındaki Safiye Palazoğlu, köy yaşamını, komşuluk ilişkilerini ve köyüne duyduğu derin özlemi anlattı.Arapgir'de 85 Yıllık Emek Hikayesi! Bir Ömrü Onar Köyüne Adadı (1)

"2 Bin Badem Ağacını Kendi Ellerimle Yetiştirdim"

Gençlik yıllarından itibaren üretimden ve çalışmaktan hiçbir zaman kopmadığını belirten Safiye Palazoğlu,

“İnsanların burada zor şartlarda büyüdüğünü bildiğim için hep çalıştım. Ben katır bakıyordum, eşimi başka işlere gönderip kendim badem dikiyordum. Köydeki 2 bin tane badem ağacını ellerimle yetiştirdim. Yıllardır emek veriyorum”

dedi.

Türkiye dünya lideri oldu! İşte açıklanan o veriler
Türkiye dünya lideri oldu! İşte açıklanan o veriler
İçeriği Görüntüle

Kış aylarında çocuklarının yanında İstanbul Avcılar’da kaldığını ancak aklının ve gönlünün her zaman Onar köyünde olduğunu vurgulayan Palazoğlu,

"Çocuklarım gitmemi istemiyor ama ben köye gitmediğim zaman bil ki ölümüm yakın diyorum. Burayı ve toprağı çok seviyorum"

şeklinde konuştu.Arapgir'de 85 Yıllık Emek Hikayesi! Bir Ömrü Onar Köyüne Adadı (2)

"Köyümüzün Camisini Eşim ve Oğlumla Birlikte Sıvadık"

Onar köyünün hem camisi hem de cemevi ile birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu belirten Palazoğlu, köy camisinin imar sürecinde yaşadıkları bir anıyı da paylaştı. Camide doğrudan emeği bulunduğunu kaydeden Palazoğlu,

“Camimiz bir dönem harap olmuş ve yıkılacak durumdaydı. Eşim hayattaydı, kardeşim de dernek başkanıydı. Camiyi sıvamak için usta aradılar ama bulunamadı. En son ben, eşim ve oğlum birlikte geçip caminin sıvasını kendi ellerimizle yaptık. Kendimi bildim bildim bu cami ve cemevi burada duruyor”

diye konuştu.

Ziyaretçilere Sultan Onar Çağrısı

Köyün tarihi değerlerine de değinen Safiye Palazoğlu, köye dışarıdan gelecek ziyaretçilerin Sultan Onar türbesini ve tarihi mekanları mutlaka görmesi gerektiğini belirtti. Palazoğlu, Onar köyü der geçtiğin dağdan, bir nur doğdu mübareğin dağından. Orada tutmuş yüreğimin bağından, gel ziyarete eyle Sultan Onar'a, in ziyarete eyle Sultan Onar'a" dörtlüğüyle tamamladı.

Muhabir: Samet Aktaş