Malatyalı esnafların çok mağdur olduğunu söyleyen Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer,

“Üç aydır belki 300 proje bize intikal etti ama hangisi yapılacak hangisi yapılmayacak gibi bir bilgi paylaşılmadı. Her yerde bir tezgah kurulmuş bakıyoruz bunlar Malatya’nın esnafı da değil bu insanlar nereden geldi. Malatya’nın esnafı ortada ama civardaki bütün tezgahlara bakıyoruz hep dışarıdan gelen esnaflar. Bize doğru, temiz ve üst makamdan bir bilginin gelmesini istiyoruz”

dedi.

Basın açıklamasında konuşan Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, esnafların mağduriyetini dile getirerek,

“Malatya’da şu an çok büyük bir bilgi kirliliği var. Herkes kendi kafasından bir şey söylüyorlar. Bunda biraz bizim yetkililerimizin de eksiği var. Bizi bilgilendirmiyorlar bizde esnafımıza doğru dürüst bilgi veremiyoruz. Biri diyor ki Çevre yolunun altına yer yapılacak başka biri yerinde dönüşüm yapılacak diyor ama bunu söyleyen hep vatandaşlar. Kimin ağzından nasıl çıktığını kimse bilmiyor. Müthiş bir bilgi kirliliği. Biz siyasi yetkililerden bizlere aydınlatıcı bilgi vermelerini istiyoruz ki bizde bunları esnaf arkadaşlarımıza anlatalım. Yerinde dönüşüm olacaksa yerinde dönüşüm ayrı bir yerde çarşı yapılacaksa ona göre biz esnafımızı bilgilendirelim. Biz esnafın mağdur olmasını istemiyoruz. Üç aydır belki 300 proje bize intikal etti ama hangisi yapılacak hangisi yapılmayacak gibi bir bilgi paylaşılmadı”

ifadelerine yer verdi.

“BU İNSANLAR NEREDEN GELDİ”

Malatya’nın hiçbir ulusal kanalda gösterilmediğini belirten Yusuf Küçer,

“Malatya’da sanki hiç deprem olmamış, sadece 2-3 bina yıkılmış gibi gösteriliyor. Bugün bizim 25-30 bin esnafın dükkanı yerle bir olmuş. İnsanlar bu sıkıntı içerisinde yine de Malatya’yı terk etmemişler. Malatya’mızda aynı zamanda müthiş bir çevre kirliliği de var. Her tarafta moloz yığını var. Her yerde bir tezgah kurulmuş bakıyoruz bunlar Malatya’nın esnafı da değil bu insanlar nereden geldi. Malatya’nın esnafı ortada ama civardaki bütün tezgahlara bakıyoruz hep dışarıdan gelen esnaflar. Bize doğru temiz ve üst makamdan bir bilginin gelmesini istiyoruz”

şeklinde konuştu.

“BİZ KAÇANLARDAN DEĞİLİZ”

10 afet bölgesi içerisinde en mağdur ilin Malatya olduğunu ifade eden esnaf Abuzer Çekici,

“Burası Malatya’nın kalbiydi. Şu an hiç kimsenin işi yok. Ben 33 yıl kasap pazarında esnaflık yaptım. Ticaret bittiğinden dolayı en mağdur olan il Malatya ve Malatya esnafıdır. Yetkililer bir an önce bize doğru dürüst açıklama yapsınlar. Biz kaçanlardan değiliz, burada tekrar Malatya’nın ayağa kalkması için bir şey yapmanın peşindeyiz. Bize yardımcı olsunlar. Bizim mülkiyet hakkımızı tekrar bize versinler”

dedi.

Milletvekili adaylarına tepki gösteren esnaflar, hiç kimsenin esnafları düşünmediğini, depremin ardından 81 gün geçmesine rağmen hiçbir siyasi veya yetkilinin kendilerini arayıp, durumlarını sormadıklarını ifade ettiler.

Malatya’nın sahipsiz kaldığını söyleyen bir başka esnaf ise,

“Bizim Hatay’daki bir köpek kadar değerimiz yok. Hatay’da bir köpeği günlerce televizyonda gösterdiler ama bize hiç kimse sahip çıkmadı. Bizimle kimse ilgilenmedi”

dedi.

Muhabir: Mehmet Tevfik Cibiceli