İşsizlik oranları ve rakamları açıklandı.

Buna göre işsizlik oranları değişmedi ve yeniden yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik rakamları ise maalesef değişti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bin kişi oldu.

3 milyon kişi işsiz.

Ve bunların çoğu genç…

Umarım daha çok iyileştirme ve milli seferberlik süreçlerine gireriz.

Nitekim Bakanımızın dediği gibi, gençlerimize iş lazım, aş lazım.

Bunun yanında açıklanan verilere göre, istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 52 bin kişi artarak 28 milyon 703 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 48 oldu.

İstihdam edilenlerin yüzde 20,1’i tarım, yüzde 18,8’i sanayi, yüzde 7,6’sı inşaat, yüzde 53,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Tarım sektörünün bu ülke için ne kadar önemli olduğu yeniden ortaya çıktı.

Haziran 2017 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artarak yüzde 34,7 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puanlık artışla yüzde 22,4 oldu.

Ben yine uyarımı yapayım: kayıt dışı çalışmayın!

***

İlginç bir konu daha…

Ağustos ayında toplam iş ilanı sayısı 59 bin 506’ya ulaştı. Bu rakam geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 11’lik artışa işaret etti.

Mesela geçen ay 17 bin 67 adet yeni iş ilanı yayınlanırken, ilan sayısında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 19’luk artış kaydedildi. Ağustos ayında toplam iş ilanı sayısı 59 bin 506’ya ulaştı. Bu rakam geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 11’lik artışa işaret etti.

Ağustos ayında öne çıkan pozisyonlar arasında ilk sırayı 7 bin 783 ilanla “satış temsilcisi” aldı. Bu pozisyonu 5 bin 733 ilanla mühendis, 2 bin 632 ilanla muhasebe elemanı, bin 327 ilanla teknisyen, bin 27 ilanla satış müdürü, 987 ilanla mağaza müdürü, 970 ilanla tekniker pozisyonları izledi. Geçen yıla oranla teknisyen pozisyonunda yüzde 19.9, yazılım uzmanı pozisyonunda yüzde 17.6, mühendis pozisyonunda ise yüzde 15.1 düzeyinde artış yaşanması, teknik pozisyonlara olan ilginin diğer pozisyonlara oranla arttığını gösterdi.

Gördüğünüz gibi, gençlere yönelik iş ilanları daha çok oluyor.

İmkanlar çoğalıyor ama işsizlik sıkıntısı devam ediyor.