Bilindiği üzere son günlerde besin/yiyecek zehirlenmesi haberleri sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuya değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025 yılında ülke genelinde 1 milyon 103 bin gıda kontrolü gerçekleştirildiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre, kurallara uymadığı tespit edilen 25 bin 750 işletmeye toplam 2 milyar 206 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Bir diğer önemli yenilik ise gıda işletmelerindeki karekod uygulaması. Bu konuya değinen Erdoğan, vatandaşların işletmenin en son ne zaman denetlendiğini, hangi şartlarda incelendiğini, sadece bir karekodu okutarak anında öğrenebildiğini belirterek, “Milletimizin sofrasına gelen her lokmanın helal, sağlıklı ve güvenilir olması için yürüttüğümüz çalışmaları hız kesmeden devam ettireceğiz. Sağlıklı ve güvenilir gıda denetimleri yanında fahiş fiyatlara, stokçuluk ve haksız ticari eylemlere de göz açtırmıyoruz. 2025 yılı içerisinde 470 bin firma denetlenerek, 2,4 milyar liralık idari para cezası uygulandı. Ayrıca Rekabet Kurumumuz tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bu sene içinde 196 firmaya toplamda 11,5 milyar liralık idari para cezası tatbik edildi” diye konuştu.
Gıda satan ve toplu tüketime sunan iş yerlerinde Gıda İşletmesi Karekodu oluşturularak tüketicilerin göreceği yerde sergilenmesi 28 Temmuz 2025 tarihi itibariyle zorunlu oldu. Bu uygulamaya dâhil olmayan gıda işletmelerine 2025 yılı için 105.274 TL idari para cezası uygulanacak.
Bahsi edilen uygulama Malatya’da da zorunlu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel, gıda işletmelerince internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergileniyor.
Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabiliyor.
Söz konusu hizmet aracılığı ile tüketicilerin menfaatlerinin en üst düzeyde korunması ve Bakanlıkça gerçekleştirilen resmi kontrollerin görünürlüğünün arttırılması hedefleniyor.
Bakanlık bu konuda şunları ifade ediyor:
Tarım Cebimde mobil uygulaması cep telefonuna indirilir.
Tarım cebimde “Gıda Kontrol" menüsü altındaki “İşletme Denetim Sorgulama" tıklanır.
Açılan kamera işletme görseli üzerindeki karekoda yaklaştırarak sorgulama yapılır.
Sorgulama sonucunda söz konusu işletmenin; unvan, adres, kayıt/onay numarası ve işletmeye yapılan en son denetim tarihi verilerine ulaşılır.