Deprem sonrası şehir ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar ve çözüm önerilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sadıkoğlu, iş dünyasının büyük kayıplar yaşadığını, mücbir sebep süresinin uzatılması ve teşviklerin devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için hükümetten daha fazla destek talep etti.

"İŞ DÜNYASI BÜYÜK KAYBA UĞRADI”
Depremin ardından birçok işletmenin hem iş yerlerini hem de ürünlerini kaybettiğini belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu,
“Biz Malatya olarak ciddi bir deprem yaşadık. Bugün geldiğimiz noktada bizim üyelerimizin birçoğu şehirde 15-20 kişiyi çalıştıran, ekmek veren, birilerinin istihdamına katkı sunan, devletine vergi ödeyen, memleketi için milli seferberlikte bir işle ilgili, ticaretle ilgili ne denmişse devletin, hükümetin yanında olan bir yapısı olan bir memleketteyiz. Ve geldiğimiz noktada bu insanların birçoğu iş yerlerini kaybetti. İş yerleriyle beraber ürünlerini kaybetti. Birçoğu sigortadan bir kuruş para alamadı. Birçoğu mağdur oldu ve bu noktada malını, mülkünü, iş yerlerini ve içerisindeki malzemeyle beraber kaybettiler. Buradaki en önemli şey şahsiyetini kaybetmediler, kişiliklerini kaybetmediler, şehir kültürünü kaybetmediler ve şehirde durdular. Bu şehrin mücadelesini biz beraber verelim diye esnaf odası üyelerinin birçoğu şehirde durdu. Hiçbir şey olmamasına rağmen durdu. Bu çok kıymetli bir şey”
dedi.

"DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞİYOR ÖNLEM ALINMALI"
Şehirlerin demografik yapısının değişmesinin olumsuz etkilerine de değinen Sadıkoğlu,
“Bugün şehirlerin demografik yapısının değiştiğini görmek gerçekten çok üzücü. Bir şehirde demografik yapı değişiyorsa, kültürel altyapısı olan, sanatsal altyapı, eğitimsel altyapısı olan insanlar gidiyorsa onun yerine niteliksiz insanlar şehri dolduruyorsa o şehrin ayağa kalkması mümkün değil. Dolayısıyla Malatya bu noktada kadirşinas üyelerimiz sayesinde yerinde durmak suretiyle bu süreci atlatmaya çalıştık. Ama geldiğimiz noktada hükümetten beklentilerimiz vardı. Tabii bu depremin etkisiyle hükümet kendine göre katkılar yapmaya çalıştı. Yeterli miydi? Elbet ki değil. Bu noktada katkılar içerisinde bir kere faizsiz finans desteğine ihtiyacımız vardı. KOSGEB tarafından hala ödenmemiş 1300 üyemiz var. Bütçenin bittiğini söylüyorlar. Tabii ki bütçe bitmeden önceliğin buralara verilmesi lazımdı”
şeklinde konuştu.

“ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE TEŞVİKLER ARTIRILMALI”
Malatya Organize Sanayi Bölgesinin depremden önce 53 bin kişiye istihdam sağladığını hatırlatan Sadıkoğlu,
“Mücbir sebep dediğimiz; devletin süreç içinde vergisini çeşitli cezalarını ötelediği ve insanların şehirde ayağa kalkıncaya kadar bu mücbir sebep süresi uzatılmak suretiyle insanların zorlanmadan o şehirde kalmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Ben bu noktadan dolayı hükümete teşekkür ederim. Böyle bir karar almaları doğru bir şeydi. Malatya olarak konuttan çok, iş yerlerinin yıkılmasında da birinci sıradayız Türkiye'de. Dolayısıyla biz burada bu süreç uzatılacaksa şehir ayağa kalkıncaya kadar uzatın. Bu bir haklı taleptir. Bunu sadece mali açıdan görenler, bütçeye katkısı olur diye deprem bölgesindeki insanların bir an önce vergiyle muhatap olmasını, hayalini kuranlar şunu bilsinler; bu insanlar hala kendine gelemedi. Bu anlamda özellikle siyasilere de seslenmek istiyorum. Bunun iktidarı, muhalefeti yok. Bütün milletvekilleri oturdukları yerde bunu Mecliste dillendirmeleri, gündeme taşımaları çok kıymetli diye düşünüyorum. Sadece sivil toplum örgütünün meselesi değil, bütün şehrin meselesidir”
sözlerine ekledi.

“ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KRİTİK ÖNEME SAHİP”
Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nin 6. bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatan Sadıkoğlu, bu teşviklerin şehir ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti. Sadıkoğlu,
“Organize Sanayi Bölgeleri; şehirleri güçlendiren, hem şehrin atmosferinde ticari aksiyonu tetikleyen en önemli unsur hem de istihdamı da güçlü kılan bölgelerdir. Bugün 2016 yılında geçmiş dönem Malatya Organize Sanayi Bölgesi 6. bölge teşriflerinden istifade edebilir. Bir yasayla vergi, SGK, çeşitli yatırım destekleri, yatırımların uzun vadede ödenmesi gibi avantajlarla bu teşvikler çıkartıldı. Bunu analiz ettiğimiz zaman 852 olan firmanın tamamı buradan istifade etmiş. Buna benzer birçok firma bu teşviklerle beraber yatırım iştahı gelmiş ve o şehirlere yatırım yapmışlar. Dolayısıyla sabit yatırım tutarı o tarih itibariyle 15 milyar doların üstünde. Dolayısıyla bugün belki parasal değeri düştü. Enflasyonla beraber ama o günün rakamlarıyla ciddi bir rakamlardan bahsediyoruz. Yine 53 bin kişinin istihdam edildiği bir organize sanayinden bahsediyoruz ki önemli olan bana göre istihdamla, işsizliğin önüne geçmektir”
ifadelerini kullandı.

"DEPREMDEN AYAĞA KALKMAK İÇİN EKSTRA DESTEK ŞART"
Sadıkoğlu, deprem sonrası toparlanmanın yalnızca ekonomik desteklerle mümkün olabileceğini belirterek,
“Dünyanın her yerinde işsizliğin önüne geçebilmek için yatırıma çok büyük destekler var. Siz bir fikir üretiyorsunuz proje desteği veriyorlar. Ne teşviklerden ne avantajlardan sizden bir hipotek istiyorlar ne de buna benzer bir garanti istiyorlar. Yeter ki bir şeyleri yapabilin diye. Dolayısıyla organize sanayi bölgesinde bu teşviklerle güçlenmiş. Malatya Organize Sanayi Bölgesi olarak biz de buradaki yatırım yapan insanların ihracatına, üretimlerine tanık oluyoruz. Bugün geldiğimiz noktada bu depremin etkileriyle beraber bu organize sanayi bölgesindeki bu teşviklerin uzatılması şart. Önümüzdeki süreç içerisinde bölge teşviklerinin bitmesi söz konusu. Yasayla uzatılmış tarih sona eriyor. Bizler buradan mücbir sebep süresi uzatılırken bir taraftan da teşhislerin uzatılmasını arzu ettiğimizi ifade ediyoruz. Çünkü organizesi olmayan bir il, güçlü bir haline gelemez. Bugün Antep güçlenmişse, Kayseri güçlenmişse, Kocaeli güçlenmişse, İstanbul'un alt surlarında ciddi üretimler varsa güçlü bir hale gelmişse tamamen üretimden dolayıdır. Dünyayla rekabet edebilecek üretimi Malatya'dan yapabilecek birçok sanayicimiz, girişken ihracatçımız var”
açıklamalarında bulundu.

“EKSTRA DESTEKLER VERİLMESİ LAZIM”
Son olarak Sadıkoğlu,
“Ama bu teşviklerin uzatılmadığı takdirde birçoğu başka ülkelere fabrikalarını taşımak zorunda kalacaklar. Nitekim bizim bu son süreçte tekstil ve konfeksiyon işiyle uğraşan birçok firmamızın; rekabetle mücadele edememesi, ham madde, enflasyon, dövizin sabit kalması gibi etkenlerden kaynaklı Mısır, Bangladeş gibi gelişmekte olan bu anlamda personel ve diğer giderlerinin az olduğu ülkeleri tercih edip oralara taşındığını da görüyoruz, duyuyoruz. Bunun önüne geçmemiz lazım, ülkemizi büyütmemiz lazım. Yatırımcımızı farklı ülkelere yönlendirmememiz lazım. Onun için bu teşviklerin de uzatılmasını hakikaten hükümetten istiyoruz, arzu ediyoruz. Malatya adına depremden ayağa kalkmamız için ekstra destekler verilmesi lazım”
diye sözlerini noktaladı.
