Malatya’da kayısı sezonuyla beraber bahçe işleri de başladı. Bahçe işlerinde yoğunluklu olarak birçok alanda kullanılan brandaların kesim ve dikim işleri yapılıyor. Sezonun açılmasıyla birlikte Malatya’daki birçok brandacı siparişlere yetişmeye çalışırken fiyatların ise geçen senelere göre bir hayli zamlandığı, iki katına çıktığı belirtildi. Petrol ve dolar ile birlikte brandalarda da fiyat artışı yaşandığı bildirilirken çeşitli işlerde kullanmak için farklı türler de bulunuyor.

Ağaçtaki kayısıları silkelemek için kullanılan brandaların metrekaresi 25 liradan satılırken, islim brandaları 15 TL’den, kayısı sergi brandası ise 10 liradan alıcı buluyor. BUSABAH Medya’ya konuşan brandacılar ise işlerin yoğun olduğundan ve siparişleri bir an önce yetiştirme gayreti içerisinde olduklarından söz ettiler.

“DÜKKÂNIMIZI ERKENDEN AÇMAK DURUMUNDA OLUYORUZ”
Kayısı sezonuyla birlikte işleri artan ve bayram tatilinde babasına yardım için gelen Cihan Çetin,
“9 günlük bayram tatilinde babama yardıma geldim. Branda işiyle uğraşıyoruz. Kayısı sezonu başladı, bayağı bir yoğun geçiyor. Gecemiz gündüzümüz birbirine karışmış durumda. Sezon olmadığı zamanlarda 8 saat çalışıyoruz. Sezon olduğu zamanlarda günlük 11-12 saati buluyor. Sezonda dükkânımızı erkenden açmak durumunda oluyoruz çünkü insanların kimi bahçesine gidiyor, kimi sabah saatlerinde demir almak istiyor. Akşam da 7-8 gibi kapatmak zorunda kalıyoruz ki sabah dükkâna rahat bir şekilde gelebilelim”
diyerek yoğunluğu ve çalışma saatlerini belirtti.

“BAZEN FİYATLARDAN ŞİKÂYET OLUYOR”
“Fiyatlar bu sene çok yükseldi” diyen Cihan Çetin,
“Fiyatların yükselmesinin nedeni hem ekonomik sıkıntılar hem de bunların ham maddesi petrol olduğu için. Petrol çok zamlı geliyor, otomatik olarak brandalara da yansımış oluyor. Fiyatların düşmesini bekliyoruz ama bakalım. Silkeleme brandasının metrekaresi 25 liraya geliyor. İslim brandasının metrekaresi 15 liraya geliyor. Sergi brandasının metrekaresi 10 liraya geliyor. Hazır demirli islimlerimiz var, 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Hepsi çeşidine göre birbirinden farklı fiyata satılıyor. Onun dışında gölgelik filelerimiz var, metrekaresi 25 lira. Brandanın çeşidine göre fiyatlar değişiyor. Allah razı olsun, müşterilerimiz de memnun. Bazen sıkıntı yaşayabiliyoruz tabii, bizi idare ediyorlar. Yetiştirebildiğimiz kadar yapmaya çalışıyoruz. Bazen fiyatlardan şikâyet oluyor, çünkü geçen sene 12 liraya almış bu sene 2 katına çıkmış. Bunu anlatıyoruz onlar da anlayışla karşılıyorlar. Bu bizden kaynaklanan bir durum değil”
şeklinde konuştu.


“KAYISI BRANDASININ METREKARESİNİ 25 TL’YE VERİYORUZ”
Kayısı sezonuyla birlikte işlerin yoğunlaştığını belirten Aydın Şen ise,
“Kayısı sezonu başladı. Tabii branda da biraz zam var. Kayısı brandasının metrekaresini 25 TL’ye veriyoruz. Sergi brandasının metrekaresini 20 liraya, islim brandası 15 liradan satıyoruz. 5 metreye 4 metre hazır islim demiriyle birlikte 17 bin 500, 3’e 4 buçuğumuz var 12 bin 500, 3’e 3 metre var o da 10 bin TL. Gölgelik file dikiyoruz, kemeriyle birlikte metrekaresi 25 TL. Müşteriler biraz zorlanıyor. Geçen yıla göre fiyatlar arttı ama her şeyin fiyatı arttı. Dolara ve petrole göre brandalara da zam yapılıyor. Petrol, dolar artınca bu malzemelerin de fiyatı artıyor”
ifadelerine yer verdi.

