Malatya merkez geçici ticaret alanı, Emlak Konut ve AFAD aracılıyla yapılarak anahtarları esnafa teslim edildi. Kura sonucu kendisine dükkân çıkan esnaflar yavaş yavaş dükkânlarına yerleşerek ticari faaliyetlerine başladı. Ticaret alanını Osmanlı Devleti zamanındaki bedesten çarşılara benzeten esnaf Haci Karaca, “Ben burayı tıpkı o bedesten çarşıları gibi görüyorum” dedi.

Kurban Bayramı’nın 3. gününde dükkânlarını açan depremzede esnaf kendini bir an önce toparlamak için mesaiye devam ediyor. Geçici ticaret alanında iş başı yapan esnaf her ne kadar bayramı buruk geçirmiş olduklarını söyleseler de aynı zamanda burada iş yapmanın heyecanını yaşıyorlar.

“GEÇ KALINMIŞ BİR YER”
Şire Pazarı’nda esnaflık yapan Mahmut Boyun adlı esnaf, depremlerden sonra işsiz kaldığını, kura sonucu buraya gelip yerleştiğini belirterek, bu alanı yapan herkese teşekkür etti. Bayramdan önce teslim edilmesinin daha doğru olduğunu belirten Boyun,
“Geç kalınmış bir yer. Bayramdan önceye yetiştirilseydi biz de faaliyete geçer satış yapar, bayramı değerlendirirdik. Burası bize teslim edildiğinde elektrik yoktu. Elektrik olmayınca hayat olmuyor. İnşallah bayramdan sonra bu sorunu da çözerler. Her şeye rağmen güzel yapılmış, çok beğendik, bundan sonra da iyi olacağını da düşünüyoruz”
ifadelerini kullandı.

“MALATYA’DA ÇALIŞMALAR ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR”
Malatya’da çalışmaların yavaş ilerlediğini kaydeden esnaf Boyun,
“Malatya’da çalışmaların çok yavaş ilerlediğini düşünüyorum. 5 ay oldu daha ana caddede ağır hasarlı binaların yıkımı bitmedi. Biraz ağır ilerliyor, yetkililer buna bir el atsa iyi olur. Kışın yağmur altında konteyner de, çadır da yaşam zor oluyor. Şu an da insanlar Malatya’ya gelse bile kışın dışarıya geri dönüşlerin olacağını düşünüyorum. Çünkü bu şartlarda yaşanmaz”
şeklinde konuştu.

“KAYISICI ESNAFINA EN GÜZEL YER VERİLMELİ”
Eski Şire Pazarı’nda 30 yıldır esnaflık yapan Yurtseven Temelli, 3 gündür bu ticari alanda dükkânlarını açtıklarını söyledi. Kayısıcı esnafın bir arada toplu bir şekilde faaliyet göstermesi gerektiğini söyleyen Temelli,
“Kayısıcı esnafı olarak bizi çok dağıttılar. Mesela 100 esnafsak her birimizi 10 yere dağıttılar. Malatya’nın göz bebeği denildiği zaman ilk akla gelen kayısıdır. Malatya’yı kayısı temsil ediyor ancak kayısıcı esnafa en güzel yer verilmeli, toplu olarak bütün kayısıcı esnafı bir araya koymalılar. Kuyumcu her yerde çalışır, tuhafiyeci her yerde çalışır ancak kayısı çok farklı. Dışarıdan gelen bir misafiri ilk götürülen yer kayısıcı dükkânı oluyor. Tıpkı Kuyumcular Çarşısı gibi kayısıcıların toplu olarak hizmet vereceği bir yer olmalı”
diyerek sitem etti.

“GÜZEL YANLARI OLDUĞU GİBİ EKSİKLERİ DE VAR”
1987 yılından beri esnaflık yapan Haci Karaca,
“Postanenin arkasında iş yerim vardı ancak depremlerden sonra yıkıldı. 12 gündür buradayım, geldim, yerleştim ve çok memnunum. Dükkânın yer konumu çok güzel, ileriye dönük, umut vaat ediyor. Müşteri taleplerimiz güzel. Yerimizi bulamayanlar arıyorlar, biz de burayı tarif ediyoruz. Buranın güzel yanlarının olduğu gibi eksiklikleri var tabi. Mesela dükkânların önüne çok çöp birikiyor. Buraya bir çöpçü verseler şu çöpleri toplamış olurlar. Buraya bir yönetici verseler buranın daha güzel olacağını düşünüyorum”
sözlerini ekledi.

“GEÇİCİ DEMİŞLER ANCAK KALICI OLMALI”
Geçici ticaret alanını bedesten çarşılarına benzeten Karaca,
“Allah devletimize zeval vermesin. Emlak Konut ve AFAD aracılığıyla yapılan bu çarşı, eskilerde Osmanlı İmparatorluğu’nun bedesten çarşılarına benzemiş. O bedesten çarşıların içerisinde topluma hitap eden bütün esnaf kolları vardı. Ben de burayı tıpkı o bedesten çarşıları gibi görüyorum. Çok güzel olmuş, konum itibariyle de doğru bir yerde. Geçici demişler ancak kalıcı olmalı”
diye konuştu.

