Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Malatya’da esnaflar kendi imkânlarıyla dükkânlarını açmaya başladı. Çiçekçi esnafı Cengiz Kördüğüm, 6 Şubat depremlerinden önce 14 Şubat hazırlıkları yaptıklarını ve özellikle canlı çiçek işi yaptıklarından dolayı depremde mağdur olduklarını söyledi.
Yaşanan yıkıcı depremlerden önce siparişler oluşturduklarını ve çoğu çiçekçi esnafının depremlerle beraber bütün emeklerinin çöp olduğunu söyleyen Kördüğüm, “ Deprem zamanı o soğukta vatandaşlar can kaydına düştüğü için o anda çiçek, böcek kimsenin aklına gelmedi. Ve en son akla gelecek iş olduğu için de iki üç aydır doğru dürüst iş yapamadık. Ama diğer esnaflar olsun iyi kötü iş yaptılar biz hiç yapamadık ve çoğu arkadaşımızın iş yerleri yıkıldı, mağdur durumdayız” dedi.

“TEDARİK KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ”


Depremlerden sonra mağdur olduklarını ve hiçbir destek alamadıklarını belirten Kördüğüm, “ Esnaf ve Sanatkârlar dâhil biri gelip demedi ya sizin haliniz ne olacak? Ne yapacaksınız? Çoğu arkadaşa da çıktı gitti Malatya'dan ve bu böyle devam ederse çoğu esnaf gidecek. İki aydır hiç açmadık dükkânı, 20 gün oldu açalı. Burayı açtığımızda içerisi çok kötü bir durumdaydı, canlı çiçeklerin hepsi ölmüştü onları temizledik. Malatya’da artık çiçekçi çok kalmadığı için tedarik konusunda da sıkıntı yaşamaya başladık. Anca Doğu taraflarına giden arabalardan temin ettik çiçekleri” şeklinde konuştu.

“BU GİDİŞLE HEPİMİZ MALATYA’DAN GİDECEĞİZ”


Esnafa destek kredisi verilmesi gerektiğini belirten Kördüğüm şu şekilde konuştu:
“Bizlere yani esnafa destek kredisi verilmeli ki görüyoruz diğer sektörlerin hemen hemen hepsine destek olundu. Bizler Esnaf Kefalete destek kredisi için başvuruya gittiğimiz zaman verilen desteğe göre ya memur kefil bul deniliyor ya tapu isteniyor. Allah için olabilecek bir şey mi? Bir insanın diğer bankalardaki olduğu gibi siciline bakarsın, geçmişine bakarsın kimine 50 bin versin, kimine 10 bin versin, kimine 100 bin verirsin. Ben bakıyorum böyle saçma bir sistem var. Diğer bankalara gidiyorsun, adam diyor ki sana şu kadar verebilirim. Esnaf Kefalet’e gidiyorsun diyor tapu getir. Bu depremde kim kime kefil olacak, bir baba oğluna kefil olmazken. Derdimizi dinleyecek kimse yok. Devlet 10 bin lira destek veriyor ama ben almadım. Nasıl olduysa daha 3 aydır hala yatırılmadı hesabımıza. Bizler burada her şeye rağmen Malatya’da kaldık ama bu gidişle hepimiz gideceğiz.”

Muhabir: Ömer Ali Delibaş