Malatya’nın Yeşiltepe bölgesinde Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla yürütülen altyapı projesi, mahalle sakinlerini memnun etmek yerine tartışmaları beraberinde getirdi. Yeşilyurt Muhtarlar Derneği Başkanı ve Atatürk Mahallesi Muhtarı Süleyman Şahbaz, yapılan çalışmalarla ilgili busabahmalatya.com’a konuşarak önemli değerlendirmelerde bulundu.
Yeşiltepe bölgesine çok büyük bir altyapı yatırımı yapıldığını dile getiren Şahbaz, bu yatırımın kaynağı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi değil; Avrupa Birliği fonundan yapıldığını ifade etti.
“Bu para Avrupa Birliğinden geldi. Özellikle Suriyeliler nedeniyle altyapının yetersiz kaldığı ifade edilince, altyapının yenilenmesine yönelik bir proje hazırlanması istendi. Proje hazırlandı ve kaynak, İller Bankası aracılığıyla ihale sonucu müteahhit firmalara verildi” diyen Şahbaz,
“Yapılan sözleşmeye göre, altyapı çalışması sırasında bozulan üstyapının da yeniden yapılması gerekiyor. Yani asfalt zarar gördüyse asfalt yaması, kilit taş zarar gördüyse kilit taş döşemesi yapılacak. Bize ocak-şubat sonu itibarıyla Yeşiltepe bölgesindeki çalışmaların tamamlanacağı ifade edilmişti. Atatürk Mahallesi’nin yaklaşık yüzde 75’i tamamlandı, yüzde 25’lik kısmı ise henüz bitmedi. Hava şartları, Malatya genelinde birçok mahallede aynı anda çalışma yürütülmesi ve müteahhit firmanın hazırlıksız yakalanması gibi nedenlerle süreç aksadı. Kontrol mekanizmasında da eksiklikler oldu. Biz tepkimizi dile getirince firma biraz daha hızlandı ancak hala yeterli değil. Gazi Mahallesi’nde bazı bağlantılar yapılmadı. Yüzüncü Yıl Caddesi’nde bağlantılar tamamlanmadı. Ramazan ayı nedeniyle vatandaşın toz ve çamurdan mağdur olmaması için mecburen geçici asfalt yamaları yapıldı”
şeklinde konuştu.
Müteahhit firmanın söz verdiği gibi çalışmadığını öne süren Şahbaz şunları kaydetti:
“Yaklaşık 14-15 mahallede eş zamanlı çalışma yürütülüyor. Bizim önerimiz şuydu: Yapılan yamaların birim fiyatı, işçilik ve araç giderleri hesaplanarak belediyeye aktarılsın; belediye de sil baştan, tertemiz bir asfalt çalışması yapsın. Ancak sözleşme gereği bunun mümkün olmadığı ifade edildi. Yapılan yamaları yaz ayında yeniden kazımak zorundalar. Bu yollar böyle gitmez. Yollar nedeniyle araçlar zarar gördü, mahalleler toz içinde. Ayrıca müteahhit firmayı sıkıştırmıyorlar. Müteahhitler bize söz verildiği gibi çalışmıyorlar. Yeşiltepe’ye öncelik verileceği söylenmişti ancak uygulamada bu istikrar sağlanamadı. İnşallah bayramdan sonra çalışmalar hızlanır ve yaza temiz bir şekilde gireriz. Belediyenin denetim sorumluluğu devam etmektedir. Belediyenin gözleri müteahhit firmanın üzerinde olmalı. Vatandaşın ilk muhatabı ise muhtarlar. ‘Muhtarlar çalışmıyor’ şeklinde eleştiriler alıyoruz.”
Yamanın kaynağı belli oldu Fon AB’den
Yamanın kaynağı belli oldu Fon AB’den