Malatya’da hayatını ayakkabı, çanta ve döşeme tamiratına adayan 43 yıllık Usta Nurullah Botanlı, deprem sonrası değişen çalışma şartlarını ve sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. 1983 yılında çocuk yaşta başladığı zanaatını ilk günkü azimle sürdüren Botanlı; yüksek dükkan kiralarından çırak yetişmemesine, kış şartlarının getirdiği zorluklardan tamir fiyatlarına kadar merak edilen tüm detayları paylaştı.

"Kiralar Çok Yüksek Olduğu İçin Dükkan Tutamıyoruz”

Mesleğe ilkokul 4. sınıftayken babasının kendisini Hacı Halil Usta'nın yanına vermesiyle adım attığını belirten Nurullah Botanlı, geçmişte Emeksiz Caddesi'nde ve Eski Kasap Pazarı'nda yerlerinin bulunduğunu söyledi.


Yıkılan dükkanının ardından artan maliyetlerin belini büktüğünü ifade eden Butanlı, mevcut şartları şöyle özetledi:

"Geçim az çok oluyor ama şu an dükkan kirası olursa kurtarmaz. Kiralar çok yüksek olduğu için dükkan tutamıyoruz. Bu durumda mecburen seyyar gibi dışarıda duruyoruz. Belediye Başkanı bugün geldi, 'Size yer yapacağız' dedi ama henüz ne zaman yapılacağı netleşmedi."

Akıllı telefonlarda pili gizli gizli tüketiyor!
Akıllı telefonlarda pili gizli gizli tüketiyor!
İçeriği Görüntüle

"Kışın Açıkta Çalışmak Çok Zor"

Açık havada tezgah kurmanın iklim şartları nedeniyle mesleği daha da ağırlaştırdığına dikkat çeken Butanlı, dükkanları olduğu dönemde dahi işin niteliği gereği soğukta çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Bu yıpratıcı süreç yüzünden kendi çocuklarına dahi bu işi tavsiye edemediğini belirten usta, çocuklarının yaz tatillerinde yanında birkaç ay deneme yaptıktan sonra mesleğe devam etmediklerini ifade etti.


"En Son Çırağımı 25 Yıl Önce Yetiştirdim"

Sektörde zanaatkar neslinin tükendiğine vurgu yapan Nurullah Usta, meslekte en son 25 yıl önce bir çırak yetiştirdiğini ve o tarihten bu yana sektöre yeni eleman kazandırılamadığını aktardı. Butanlı buna rağmen vatandaşın tamirata olan ihtiyacının kesintisiz sürdüğünü belirtti. Butanlı

"Çırak yetişmiyor, en son 25 sene önce yetiştirdik. Ama müşteri her zaman olur; ayak olduğu sürece tamir de olur. Şu an bir ayakkabıyı durumuna göre 100 liradan başlayıp 1000 liraya kadar tamir ediyoruz"

dedi.

"Çok Güldürmez, Çok Da Öldürmez"

İşini çocukluğundan beri yaptığı için tüm olumsuzluklara rağmen severek sürdürdüğünü dile getiren 43 yıllık usta, mesleğinin ekonomik getirisini ise

"Çok güldürmez, çok da öldürmez, ortada götürür"

sözleriyle tanımladı.

Muhabir: BETÜL YİĞİT