Ülkemizin yoğun gündemine rağmen, uzunca bir süreden beri hem mükelleflerin hem de kamuoyunun beklenti içinde olduğu “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi" Meclise sunulup kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Bu kanun sadece alacakların yapılandırılması değil;

- 30.06.2016 tarihine kadar tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş olan vergiler ve SGK alacakları ile diğer kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması,

- 2011-2012-2013-2014 ve 2015 yılları için matrah artırımı yapılması,

- İlk derece mahkemelerinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş mükelleflerin de kanun kapsamına alınması,

- Yurt dışında para, altın döviz vs. gibi kıymeti bulunanların milli ekonomiye kazandırılması,

- İşletme kayıtlarının düzeltilmesine olanak sağlamasıgibi çok geniş bir mükellef kitlesini ilgilendiren farklı konularda düzenlemeyi kapsadığı anlaşılmaktadır.

Katma değer vergisi yönünden de artırılan verginin beyan etme süresi kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonudur. Artırımın uygulanacağı rakam, yıllık hesaplanan katma değer vergisi tutarıdır. Bulunan bu tutar vergi olarak ödenecek tutardır.

Hiç beyanname verilmemiş, veya istisnalar dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükellefler de artırımdan faydalanırlar. Bu mükellefler gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları şartıyla artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi matrahının %18'i oranında vergi artırımında bulunarak kanun hükmünden faydalanırlar.

Gerek gelir vergisi gerekse kurumlar ve katma değer vergilerinin matrah artırımı hükümlerinden yararlanmak için beyan yeterli olup ödememe durumunda ise gecikme zammı oranı bir kat fazla uygulanmak suretiyle tahsil edilecektir.Matrah veya vergi artırımında bulunan mükelleflerin defter ve belgelerini muhafaza ve ibraz ödevleri devam etmektedir.Matrah veya vergi artırımında bulunulması halen devam eden vergi incelemelerine engel teşkil etmeyecektir. Ancak matrah veya vergi artırımında bulunan mükelleflerin vergi incelemeleri kanunun yayım tarihini izleyen ayın başından itibaren bir ay içinde bitirilememesi halinde inceleme devam etmeyecek ve matrah artırımı hükümleri geçerli olacak, bir ay içinde bitirilmesi durumunda ise, bulunan vergi veya matrah farkı için ödeme kolaylığından faydalanılabilecektir.

Önemli bir husus da vergi usul kanunun 359. maddesinin b fıkrasındaki suçları işleyenler matrah artırımından yararlanamazlar. Yani sahte belge düzenleyenler matrah artırımından faydalanamazlar.

Diğer yazımda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın..