Müslümanların kılmakla yükümlü oldukları 5 vakit namaz bulunur. Bunlar sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır. Ezan vakitleri ise güneşin doğuş ve batış zamanına, mevsimlere ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterir. İşte Malatya’da, 7 Temmuz 2025 tarihindeki ezan saatleri:

7 TEMMUZ 2025 PAZARTESİ

İmsak Saati: 03.15,

Güneş Vakti: 05.03,

Öğle Ezanı: 12.39,

İkindi Ezanı: 16.31,

Akşam Ezanı: 20.00,

Yatsı Ezanı: 21.40.

AKÎKA KURBANI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu soru şu şekilde açıklandı:

“Yeni doğan çocuk için şükürler olsun ki kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmedir. İbn Abbas'tan (ra) rivâyet edildiğine göre Resûlullah (sas) Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akîka kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Edâhî, 21 [2841]; Nesâî, Akîka, 3 [4219]), bir hadisinde de şöyle buyurmuştur: “Her çocuğu (doğumunun) kendisi için kesilecek akîkaı karşılığında bir rehine gibidir. (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]).

Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu gün buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci gününde kesilmesi daha faziletlidir. Aynı gündem bilgileri ve saçı karşılığında altın veya miktar miktarınca sadaka karşılığında müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).”

 
Muhabir: Emre Eyol