Kurban Bayramı’na adım adım yaklaşılırken Malatyalı depremzedeler bu yıl açıklanan kurbanlık fiyatlarını çok pahalı buldular. Kurbanlık fiyatlarını göz önünde bulundurup, “Yurtdışı kesim yapacağım, kurbanlığımı vakıf veya derneklere bağışlayacağım” diyenlerin sayısı giderek artarken, Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın bu konuda Malatyalılara önemli bir uyarıda bulundu. BUSABAH Medya’ya konuşan Akın, önemli açıklamalarda bulundu.
Küçükbaş kurbanlık hayvan almak için kendilerini çok fazla kişi aradığını ifade eden Akın, henüz kurbanlık alanın olmadığını dile getirdi.
“FİYATLARDA ÇOK FAZLA BİR ARTIŞ YOK”
Kurbanlık fiyatlarının pahalı olmadığını ileri süren Akın,
“Kurbanlıklar pahalı değil. Geçmiş yıllara bakıldığı zaman her şey yüzde 100 zamlanırken, kurbanlık fiyatları kurbanlıklar da çok da fazla bir artış yok. Geçmiş yılların kurbanlık fiyatları ile bu yıl açıklanan fiyatlar karşılaştırılırsa fiyatlar konusunda bir düşünceye varılır. Kurbanlık almak isteyen çok sayıda kişinin kurbanlığını besleyeceği bir yeri yok. Kurban Bayramı’na 2-3 gün kala kurbanlık alımı daha çok olacak. Küçükbaş kurbanlık hayvanda ortaklık da olmadığı için pazarlığı ve kesimi daha kolay oluyor”
şeklinde konuştu.
“BU TÜR PROBLEMLER ORTAYA ÇIKABİLİYOR”
Kurbanlarını yurtdışına göndermek veya vakıf ile dernek aracılığıyla kestirmek isteyenlere uyarıda bulunan Akın,
“Bildiğiniz ayranı bilmediğiniz yoğurda değişmeyin. Adını, şanını bilmediğimiz hiçbir kurum veya kuruluşa kurbanlıklarımızı veya paramızı göndermeyelim. Ama bildiğiniz kurum veya kuruluşlara bağışlarınızı yapabilirsiniz. Birebir kurbanımızı alarak kesmek daha doğru. Çünkü geçmiş yıllarda gerek yetiştirici ve üreticilerimiz gerekse de kurban kesen tüketicilerimiz bu konuda mağduriyet yaşadılar. Yasal olarak çalışan kurum ve kuruluşlar olduğu gibi merdiven altı çalışıyor dediğimiz bu tür kurum ve kuruluşlar da var. Bunlar için gerek tüketicilerimizin gerek kolluk kuvvetlerimizin gerekse de ilgili kurum ve kuruluşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu sadece kurban bayramlarına özel bir şey değil. Bu sorun her alanda böyle. Bir yerde topluluk halinde bir şeyler yapılıyorsa bu tür problemler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle denetimler çok önemli”
ifadelerine yer verdi.
Akın, küçükbaş kurbanlık fiyatlarını
“Tane olarak söyleyecek olursak koyun fiyatı 13 bin lirayla 17 bin lira arasında değişiyor. Çebiş 10 bin lirayla 15 bin lira arasında, koç 17 bin lirayla 23 bin lira arasında değişiyor. Canlı kilogram olarak ise koyun, koç, toklu ve çebişte farklılık gösteriyor. Canlı kilogram ise 180 lirayla 250 lira arasında değişiyor. Koyun 180 lirayla 230 lira arasında, koç, toklu ve çebişte de 210 lirayla 250 lira arasında olacak”
şeklinde açıklamıştı.










