Kurutmalık yapmanın püf noktaları hakkında bilgi veren ev hanımı Elif Yıldız, kurutmalıklarla yapılan yemeklerin kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu ifade ederek BUSABAH gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.
İnönü Mahallesi, Salkımsöğüt Sokak’ta ev hanımları bir arayarak gelerek kurutmalık biber ve patlıcan yaparak yaz aylarında kışa hazırlık yapıyorlar. Ev hanımlarından Elif Yıldız, kurutmalık yapmanın püf noktaları hakkında bilgi vererek, “Kurutmalık biber, patlıcan, salatalık ve kabaktan yapılıyor. Biberi kurutmak için tohumlarının olduğu kısmı keser ve ipe asarız, patlıcanı ikiye böler ve içini oyarız. Kabak ve salatalık kurutması içinde önce kabuklarını soyarız ardından içini oyup ipe asarak güneşte kurumaya bırakırız” şeklinde konuştu.
Kurutmalıkların güneşte kuruma süreleri hakkında da bilgi veren Yıldız, “Biber biraz geç kurur 10-15 gün kadar güneşte beklemesi gerekir. Patlıcan ona nazaran biraz daha erken kurur 4-5 gün gibi kısa bir sürede kurur. Kuruduktan sonra kışın iç harcını hazırlar pişiririz. İç harcı içinde maydanoz, pirinç, bulgur ve kıymayı karıştırıp dolmaların içini doldurup pişiririz” ifadelerini kullandı.
(MEHMET TEVFİK CİBİCELİ-BUSABAH GAZETESİ)