Japonya dün yerel saatle 23.15’te merkez üssü Aomori eyaletinin doğu kıyısı açıkları olan 7.5 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Deprem, tsunami uyarılarına ve bölgedeki birçok yapıda hasara yol açtı. Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre, Aomori, Hokkaido ve Iwate eyaletlerinde toplam 50 kişinin yaralandığı bildirildi. Depremin merkez üssü olan Aomori’de bazı evler, barakalar ve depolarda hasar meydana gelirken, birçok bölgede yol, köprü ve iskelelerde küçük çaplı maddi zararlar oluştu.
Aomori eyaletinde 36, Hokkaido eyaletinde 11 ve Iwate eyaletinde 3 kişi olmak üzere toplam 50 kişi yaralandı. Aomori’de 3 ev ve 8 baraka ile depoda hasar tespit edilirken, depremden etkilenen diğer bölgelerde binalar, yollar, köprüler ve iskelelerde küçük çaplı maddi hasarlar meydana geldi.
ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİ
Depremin ardından Aomori ve Iwate eyaletlerindeki toplam 10 bin hanede geçici elektrik kesintisi yaşandı. Onarım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı, bazı kesimlerde ise kısmi su kesintilerinin sürdüğü bildirildi.
TSUNAMİ UYARISI VE ÖNLEMLER
Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Aomori, Iwate ve Hokkaido eyaletleri için tsunami uyarısı yayınladı. Bazı kıyı bölgelerinde yüksekliği 70 santimetreyi bulan tsunami dalgaları gözlendi. Tsunami uyarıları sabaha karşı kaldırılırken, deprem büyüklüğü 7.6’dan 7.5 olarak güncellendi.
Yetkililer, Hokkaido açıklarındaki Japon ve Chishima çukurlarında 8 veya üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelebileceği uyarısında bulunarak halka önlem alma ve tetikte olma çağrısında bulundu.






