Ramazan Bayramı öncesinde yaklaşık 17 milyon emekli ve hak sahibinin merakla beklediği bayram ikramiyesi yeniden gündemin en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. Emekliler, ikramiyenin ne kadar olacağını ve hesaplara hangi tarihlerde yatırılacağını araştırıyor.
Bu yıl yapılan açıklamalara göre emekli bayram ikramiyesinde artış beklenmiyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 33,3 oranında zam yapılarak 4 bin TL’ye yükseltilen ikramiyenin, 2026 yılında da aynı tutarda ödenmesi bekleniyor. Ramazan Bayramı öncesinde emeklilerin hesaplarına 4.000 TL yatırılması planlanıyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ikramiye artışına yönelik beklentilere net yanıt verdi. Güler, hazırlanan teklifte ikramiye artışının yer almadığını belirterek SGK bütçesine 4’er bin liralık ödeme için yaklaşık 150 milyar TL kaynak ayrıldığını ifade etti.
Güler ayrıca bütçe dengelerine dikkat çekerek küresel ekonomik gelişmelerin maliyetleri artırdığını vurguladı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların bütçe üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Güler, Orta Vadeli Program kapsamında bütçe disiplinine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan emekli bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi de merak konusu. Bu yıl Ramazan Bayramı 20-22 Mart tarihleri arasında idrak edilecek. İkramiyelerin ise bayramdan yaklaşık bir hafta önce, 9-13 Mart haftasında hesaplara yatırılması bekleniyor. Ödemelerin SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamında farklı günlerde yapılması planlanıyor.
Bayram ikramiyesinden yalnızca emekliler değil, SGK’dan gelir ve aylık alan birçok kişi yararlanabiliyor. Emeklilerin yanı sıra malullük aylığı alanlar, dul ve yetim aylığı sahipleri, iş kazası sonrası sürekli iş göremezlik geliri alanlar ve bu kişilerin hak sahipleri de bayram ikramiyesi alabiliyor.
Ayrıca sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışmış olup Türkiye’den kısmi aylık veya gelir alan kişiler de bayram ikramiyesinden faydalanabilecek.




