Ot, anız ve orman yangınlarına dikkat!

Orman, ot, anız ve bahçe yangılarına karşı vatandaşları uyaran Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Hanifi Acar, bu yangınların yüzde 94’ünün insan eliyle çıkarıldığını kaydetti. Acar, “Rüzgârlı havalarda anız ve bahçelerde küçük çapta temizliklerde ateş yakmamamız ortamda bulunan otları ve yabancı bitkileri traktörlerle sürerek ya da biçerek temizlememiz gelmektedir” dedi.

Hava sıcaklıklarının artması ot, orman, anız yangıları tehlikesini yine gündeme getirdi. Her yıl düzenli olarak bu tehlike karşısında vatandaşları uyaran Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Hanifi Acar, önemli açıklamalarda bulundu.

Orman, bahçe, anız ve ot yangılarının yüzde 94’ünün insan eli ve hatasıyla meydana geldiğini belirten Acar, çevrede doğal hayata ve insan yaşamına zarar veren, milli gelirin kaybına neden olan bu yangınların küçük tedbirlerle önlenebileceğini söyledi.

“ORMANLARIMIZI MERALARIMIZI VE EKİNLERİMİZİ KAYBETTİK”

Yaz aylarında çıkabilecek yangın tehlikesine karşı bir dizi önlem aldıklarını ifade eden Acar,

Malatya İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak yaz aylarında çıkacak olası olaylarla ilgili bir dizi önlemler almaktayız. Konu ile ilgili olarak Valiliğimize, kaymakamlıklarımıza, güvenlik güçlerimize bilgi verip bütün kamu kurumlarımızla ortak çalışmalar yapmaktayız. Tabii olarak önlemlerimizin başında vatandaşlarımızın sorumlulukları da büyük önem taşımaktadır. Bahçe ve tarlalarımızda bulunan zararlı ot ve haşerelerden korunmak için yaktığımız küçük ateşlerden dolayı geçtiğimiz yıllara bakacak olursak evlerimizi, camilerimizi, ormanlarımızı, meralarımızı ve ekinlerimizi kaybettik. İşte bu üzücü olayları tekrar yaşamamak için sadece itfaiyenin değil vatandaşlarımızın da önlemlerine ihtiyacımız var. Isınan havanın etkisiyle bilinçsizce bağını, bahçesini temizlemek için yakılan küçük ateşlerimiz bir anda yüreğimizi dağlayan bir acıya dönüşebilir

diye konuştu.

“CİDDİ SIKINTILAR MEYDANA GETİRMEKTE”

Yangınların çoğunun ot, anız ve yangıları oluşturduğuna dikkat çeken Acar,

ilimiz ve ilçelerimiz merkezlerinde evlerimize yakın noktalarda bulunan boş arsa ve parseller üzerindeki otların yasak olmasına, ilimiz hava ve doğasına zarar vermesine rağmen yakılan ateşler ciddi sıkıntılar meydana getirmektedir. İşte bunların önüne geçmek için başta büyüklerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekmektedir. Bu önlemlerin başında rüzgârlı havalarda anız ve bahçelerde küçük çapta temizliklerde ateş yakmamamız ortamda bulunan otları ve yabancı bitkileri traktörlerle sürerek ya da biçerek temizlememiz gelmektedir. Sayısal veriler dikkat edecek olursak sayısal verilerde yangınların büyük çoğunluğunu ot, anız ve bahçe yangınları oluşturmaktadır

ifadelerini kullandı.

“Bu yıl da tahmin ettiğimiz gibi yangın sayımız oldukça arttı” diyen Acar, sözlerine şöyle devam etti:

Biz Malatya İtfaiye Daire Başkanlığı olarak gerekli çalışma ve önlemleri almaya çalıştık. İtfaiye Dairesi Başkanlığı Müdahale Şube Müdürlüğü ve Önlem Denetim Şube Müdürlüğü olarak 2 metropol ve 11 ilçemizde oluşturmuş olduğumuz ekiple gerekli bilgi ve eğitimlerimizi tamamlamış bulunmaktayız. Yapmış olduğumuz eğitime İtfaiye Dairesi Başkanlığımızdan bir eğitim amiri, bir ekip amiri ve bakım onarım amiri katılmıştır. Eğitimlerimizde araçlarımızla ilgili bilgiler verildikten sonra personelimize gerekli yangın ve kazalara müdahale eğitimleri verilmiştir. İtfaiye Dairesi Başkanlığımız 13 adet 4×4 maksatlı acil müdahale aracı alarak gücümüze güç katmaya çalıştık. Ayrıca Koyuncu, Doğantepe, Ilıca, Koru, Onar, Çaybaşı, Yaylacık, Bent, Tepehan, Esikli, Mihmanlı, Selamlı mahallelerimizde mahalle içi sokaklarının dar olması ve araçların girememesi sebebi ile gerekli noktalara yangın müdahale vanaları takılarak yangın dolapları yapılmış ve mahalle sakinlerine yangınlarla ilgili eğitim verilmiştir. Eğitim sonunda yangın dolaplarının içerisine yangın anında kullanılacak olan lans, hortum gibi müdahale malzemeleri bırakılarak mahalle muhtarına teslim edilmiştir.

“ARAZİLERE, ORMANLARA CAM ŞİŞE ATILMAMALI”

Vatandaşların alacakları tedbirleri de dile getiren Acar,

Söndürülmemiş sigara izmaritleri kesinlikle bahçelere ve otlu alanlara atılmamalı. Piknik sonunda ateşler söndürülmeden kesinlikle bırakılmamalı. Arazilere, ormanlara, tarlalara cam şişeler atılmamalı ve atılmış olanlar da toplanarak emniyetli bir yere bırakılmalı ya da gömülmemeli. Bahçe ve tarlalarda yapılan temizliklerde kesinlikle ateş yakılmamalı. Evlerimizin etrafındaki kurumuş otları kesinlikle temizlemeliyiz aksi takdirde büyük bedeller ödeyebiliriz

dedi.

02 Haz 2021 - 09:41 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Malatya Busabah Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Busabah hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Busabah editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Busabah değil haberi geçen ajanstır.