Malatya Orman Fidanlık Müdürlüğü ürettiği fidanlarla giderek söz sahibi oluyor. Hem Malatya ve bölgenin yeşillenmesinde hem de ekonomi anlamında ülke ekonomisine katkı sağlayan ilimiz bu yönüyle diğer illerden ayrılıyor. Malatya’da fidan yetiştirme, alıç, ceviz ve badem aşılama konusunda bilgiler veren Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, önemli açıklamalarda bulundu.
Fidan yetiştirme ve dikim konusunda geçen yıl bir sıkıntı yaşamadıklarını hatırlatan Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Malatya ve bölgedeki fidanlık müdürlüklerinin sahalar için önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
HAZIRLANAN PROGRAMLAR VAR
Ağaçlandırmada fidanlık ekibine ciddi görevler düştüğünü ifade eden Çetiner,
Dilek Fidanlık Müdürlüğümüzün de bu sahalar için her yıl hazırlamış olduğu bir programla, bizim kendilerine vermiş olduğumuz bir program var. Bu program Malatya için 5 milyon, Elazığ için 5 milyon Tunceli ve Bingöl için toplam 13 milyona yakın bir programımız bulunuyor. Geçen yıl 12 milyon ağaç dikmiştik. Bu yıl programımız da 13 milyon fidan üretmeyi planlıyoruz. Bu sahalara ürettiğimiz fidanları sağlıklı bir şekilde tekniğine uygun bir şekilde götürüp toprakla buluşturmak gibi bir görevimiz var. Bu anlamda fidan dikim ekibine de ciddi bir görev düşmektedir.
şeklinde konuştu.
“MAHLEP YETİŞTİRİYORUZ”
“ Son dönemde aşı ile ilgili bir çalışma yapmaya başladık. Fidanlıklarımızda aşılı ceviz, badem, alıç üretiyoruz” diyen Çetiner,
Bölgede 10 bin tane de badem aşısı yapacağız. Yine bölgemizdeki erozyon kontrol sahalarında da mahlep yetiştiriyoruz. Yol çevrelerinde ve teraslara mahlep dikiyoruz. Bunların kökleri güçlü olduğu için erozyonu önleme açısından önem arz ediyor. Suya kanaatkârlar. Vatandaşlarımız da mahlep ağaçlarını altlık olarak kullanıyor üzerine, kiraz, vişne aşlıyorlar. Dolayısıyla bu meyveler yetiştiğinde doğadaki hayvanların beslenmesi ne de katkı sağlıyor.
ifadelerinde bulundu.
“AŞILI ALIÇ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
Aşılı alıç çalışmaları olduğunu belirten Çetiner, şunları kaydetti:
Biz erozyon kontrol ağaçlandırma faaliyetlerinin yanı sıra vatandaşı da düşünüyoruz. Vatandaşın gelirlerini artırmak için gelir artırıcı ek gelir sağlayacak, ceviz, badem üretiyoruz. Bu yıl aşılı 10 bin ceviz üretiyoruz. Bu 10 binin yanı sıra, ayrıca normal ceviz üretimimizde devam ediyor. Vatandaşın dikiminin ikinci yılında verim alabilecek şekilde talepleri olanlara da yardımcı olmak amacıyla, kısmen ücretsiz, kısmen ücreti mukabilinde fidanlarımızı veriyoruz. Bu yıl yaklaşık 10 bin tane aşılı mavi selvi üreteceğiz. Bunun yanında aşılı alıç çalışmalarımız var. Aşılı alıçlara aşırı bir talep var. Geçen yıl 20 bin iken bu yıl 40 bin tane aşılı alıç üreteceğiz. Bunu hem Malatya piyasasına hem de çevre illere de gönderiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğümüzün orman köylüsünün yanında olma gibi bir misyonu var. Alıçları götürüp köye yakın yerlerde doğal yayılış gösteren yerlere diktiğimiz zaman insanların bir nebze olsun geçimlerine katkı sunmuş oluyoruz. Hane halkına bir ek gelir sağlamanın heyecanını yaşıyoruz. Malatya alıç üretiminde Türkiye’de birinci sırada. Çünkü doğal yayılış gösteren bir tür alıç. Aşılı alıçta Malatya diğer illerin başını çekiyor. Kitlesel alıç üretiminde de ilkleri yaşadık. 1 milyon fidan üretiyoruz 40 binini aşılıyoruz. Bu anlamda hem Bölge Müdürlüğü hem de Malatya Fidanlık Müdürlüğü olarak kendimizi mutlu addediyoruz.