Kayısı ihracatında bugünlerde bir durgunluk olduğunu dile getiren MTB Başkanı Ramazan Özcan, kayısı pazarında bir daralma olduğunu belirtti. Daralmanın en büyük sebebinin dünyada hem ekonomik krizin olduğunu hem de fiyat olarak uygun olan Orta Asya ürünlerine yönelmelerin bulunduğuna dikkat çeken Özcan, “Orta Asya’daki Fergana Vadisi’ne sınır olan ülkelerde ciddi anlamda bir kayısı üretimi var. Dolayısıyla bu üretim maliyetler de düşük olduğu için bu ülkelere bir yönelme var. Dolayısıyla da fiyatta bizim için bir rekabet şansızlığı doğuyor. Maalesef bu konuda Malatya’yı zor günler bekliyor” dedi.
Son günlerde kayısı fiyatlarındaki artış ve ekonomik canlanma hem çiftçilerin hem de ticaret yapanların yüzünü güldürse de “Malatya kayısısı dünya pazarlarındaki yerini korumaya devam edecek mi?” sorusu bugünlerde sorulmaya başlandı. Özellikle kayısı alanında giderek yükselen Orta Asya ülkelerine karşı ilgili bakanlıkların nasıl bir çalışma yapıp önlem alacağı merak konusu oldu. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, başta Malatya kayısındaki fiyat artışı olmak üzere, Malatya kayısını bekleyen Orta Asya tehlikesiyle ilgili önemli açıklamada bulundu.
Belli ürünlerin fiyatlarında önemli bir artış olduğunu belirten Özcan, daha çok natürel denilen gün kurusunun fiyatının arttığını söyledi.
“TÜKETİCİLER BU ÜRÜNÜ SEVDİĞİ İÇİN ALIYOR”
Gün kurusunun tüketici önemli bir karşılığı bulunduğunu ifade eden Özcan,
“Kayısı fiyat artışının en önemli sebebi üretimin azlığından kaynaklanıyor. Bu yıl özellikle depremden dolayı üreticiler bahçesine çok fazla vakit ayıramadı. Özellikle organik ve natürel kayısı üretimi yapan üreticiler bahçelerine vakit ayıramayınca kayısı üretimi az oldu. Dolayısıyla arz ve talepte de bir daralma meydana geldi. Tüketiciler kayısıyı seviyor ve bu ürüne sahip çıktılar. Özellikle iç piyasada gün kurusunun tüketicilerde çok önemli bir karşılığı var. Tüketiciler fiyatına bakmadan bu ürünü tüketmek istiyor. Elbette ki aşırı fiyat artılı tüketicide bir refleks oluşturacaktır ama tüketiciler bu ürünü çok seviyor. Natürel kayısının besin değerine bakıldığında insan sağlığına ne kadar yararlı olduğu biliniyor. Kayısı fiyatının artmasının 2 sebebi var. Birincisi ürün arz ve talepte sıkışıyor. Ürün bu yıl kısıtlı üretildiği için arz dengesizliği oluştu. İkincisi de tüketiciler bu ürünü sevdiği için alıyor. Dolayısıyla bu da ürünün fiyatının artmasına neden oluyor”
diye konuştu.
“KÜKÜRTLÜ ÜRÜNÜN FİYATI STABİL”
Kayısı fiyatının hem yurtiçinde hem de yurtdışında artığını söyleyen Özcan,
“Hem organik hem de natürel ürünün fiyatında yurtdışında da önemli bir artış var. Kükürtlü ürünün fiyatında stabil bir piyasa hakimken, natürel üründe önemli miktarda piyasa artışı bulunuyor. İç piyasada olduğu gibi kayısının ihracat fiyatı da arttı. Ticarette ‘Olmayan ürünün fiyatı olamaz’ diye bir tabir var. Fiyatlar nasıl şekillenir, fiyatlar nerede sabitlenir, nerede artar? Bunu natürel ve organikte kestirmek zor. Ama şu anda hem natürelde hem de organik de kayısı fiyatı çok iyi”
dedi.
“KALİTE ARAMAYAN BİR TÜKETİCİ VAR”
Pazar sorunuyla ilgili de bilgiler veren Özcan, şunları kaydetti:
“Kayısı ihracatında bir sakinlik söz konusu. Pazarlarda bir daralma var. Kısmen yurtdışında da bir ekonomik kriz var. Haliyle bu ekonomik krizin yansımaları bulunuyor. Kısmen de Orta Asya ürünlerinin fiyatlarının uygun olması nedeniyle kişi başına milli geliri düşük olan ülkeler Orta Asya pazarlarına yöneldiler Çin, Rusya gibi. Özellikle Orta Asya’daki Fergana Vadisi’ne sınır olan ülkelerde ciddi anlamda bir kayısı üretimi var. Dolayısıyla bu üretim maliyetler de düşük olduğu için bu ülkelere bir yönelme var. Dolayısıyla da fiyatta bizim için bir rekabet şansızlığı doğuyor. Maalesef bu konuda Malatya’yı zor günler bekliyor. Kayısımızın Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretli ürün olması veya kalite anlamında Orta Asya ürünleriyle kıyaslanamaması doğru fakat bu da bir noktaya kadar. Çünkü bir noktadan sonra kalite aramayan bir tüketici var. Tüketiciler de fiyatın uygun olduğunu görmek istiyor.”
Yorum yazarak Malatya Busabah Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Busabah hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Busabah editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Busabah değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Malatya Busabah Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Busabah hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Busabah editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Busabah değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(15)Hekimhan Lı - Millet gözünü actimi Malatya başka şehir yok niye fıstığı yağı zeytini soylemiyorusun zeytin tekenesi 3 bin TL
Hekimhan Lı - En iyi Malatyalı olarak kaysiyi kökten kesecem ki millet akillansin çünkü çok emek var ortada ben kendimden biliyorum cevize döneriz olmadı buyday ekeriz kardas
Özcan Levent - Şuan sarı kayısı piyasası nekadar
Malatyalı - Hep aynı nakarat ölen kaysıcıda ölecek kaysıcıda şikayet ederek can veriyor kısmetiniz kadar nasiplenirsiniz hep kazanan doğru çalışan olacak vesselam.
Malatya - Esnaf dövizde calınan davulun intikamını alıyor
Sadık Pektazel - 1 kilo tereyağı 300 TL her şey8n fiyatı başına almış gitmiş kaysi fiyatı yüksek diyorsunuz kaysinin ne kadar emeği olduğunu sizde biliyorsunuz üretici hak ettiği fiyatı almalı bence bu pahalilikta kükürtlü kaysinin fiyatı çok düşük incir 300 TL fıstık 500 TL bizim kaysi 130 TL elinizi vicdanınıza koyun
Kutalmış - Borsa Başkanı olarak, Dışarıdan, Fergana vadisinden Kayısı getirip piyasaya sokanlardan hesap sormanız gerekmez mi.Bunun bi yaptırımı olması gerekmez mi.Bu konularda bi çalışma yapmayın ,gidip oralarda insanlara kayısı islimleme, kurutma işlemini oradaki çiftçilere öğretenlere, böylece üç kuruş kar için memelektin ayağına sıkanlara laf etmeyin bi yaptırım bi cezayi müeyyide uygulamayın sonra kalkıp poz kesin,demeç verin iyi başkan rolleri yapın.Ya işinizi yapın kayısıya sahip çıkın,Malatyaya sahip çıkın. Yoksa vebale kalırsınız.
Malatyalı - Siz oradan o kayısıları 2 dolara alıp malatya kayısına katıp 7 dolara satarsanız o adamda der madem öyle 2 dolara kendim alayım 5 dolarım cepte kalsın siz günübirlik kar için malatyanın kaderiyle oynuyorsunuz ama buna göz yumanlar varsa Allah bildiği gibi yapsın
Üretici - Şurdan burdan kaysı. toplayıp Malatya kaysı diye ihraç edilirse bu memlekette ve vatana ihanettir ve borsa başkanı olarak bu konuya deginmemeniz düşündürücü bu kaysı da üretici işçi esnaf daha doğrusu Malatya tamamı faydalanıyorherkes ekmek yiyiyor onun için herkes in sahip çıkması gerekiyor
Üretici - Kalite aramayan kesim? Sen dışardan kayısı getirip Malatya kayısısı diye satarsan sonuç bu olur. Kimse enayi değil başka yerden adam aynı kayısıyı daha ucuza alıyor. O değilde üç tane adam üç gün kar edecek diye Malatya kayısısını ayak altı edecekler. Ki bence bu bilinçli yapılıyor. Hangi amaca hizmet edildiği muamma. Devletin buna el atması lazım. Bunun adı vatana ihanettir ülkeye girecek dövizden mahrum bırakılacak ilerleyen dönemlerde
Gifcjhggvbn - Kayısı fiyatı pahalı değil.aycicekle aynı fiyattan mi olsun.isciligi ne kadar.bir işçi yovmiyesi ne kadar bilen varmı.2 saatlik bir işe 1000 TL ücret isteyen insan kayısı 150 TL pahalı diyor.60000 TL'lik telefon kullanan kayısı pahalı diyor.disaridan kayısı getirip Malatya kayısı diye satıp buradaki fiyatları dusurenler kayısı pahalı diyor.
Kayısı ticaretinin oda başkanı kimse kaliteye bakmaz diyor.siz kime hizmet ediyorsunuz.
Öztürk Özkul - Madem ülkemiz üreticisi ni düşünüyor ve destekliyorsun, Malatya ya dışarıdan kaysı ithal edip ürünün değerini düşürdüler. Engel olmuyorsun.
Ahmet - Dışarıdan gelen kaysıyı bizimkine katıp kalitesini düşürdünüz elbette dünya piyasasında düşer
Malatyalı - İyi oluyor. Rekabet olsun ki düşük fiyat versinler. Şımardi çünkü Malatyalı üreticiler.
İbrahim Cavlak - Kayısının %85 i ihraç oluyor. Ülkemize döviz getiriyor. Üstelik maliyetler aşırı yükseldi. Fiyatın yüksek olması sana nasıl bir zararı var.? Yabancıdan aldığımız küçük bir alet veya teknolojik bir ürüne 100 katını verirken ses yok. Ama biz aynısını yaparsak içimizdeki müdahale ediyor. Birbirimizi yersek, sömürülmeye mahkum kalırız. Galiba sen bundan rahatsız olmuyorsun.
Yazılan yorumlardan Malatya Busabah hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Busabah editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Busabah değil haberi geçen ajanstır.