18,0876$% 0.04
18,1625€% -0.57
1.015,73%-0,51
1.665,00%-0,41
16.461,55%-0,45
383239฿%-7.1177
“Bayram Havasında Geçerdi”
ŞÜKRAN MALKOÇ
Malatya’da eskiden Cumhuriyet Bayram’ında yapılan etkinlikleri anlatan Yazar Erdoğan Altürk, şehrin her iki tarafına Cumhuriyet Anıtları’nın kurulduğunu ve bu hazırlıkların bayrama bir ay kala başladığını ifade ederek, “Cumhuriyet Bayramları adeta bayram havasında geçerdi” dedi.
Cumhuriyet Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlik hazırlıklarının Mensucat Fabrikası’nda yapıldığını anlatan Yazar Altürk, bayrama bir ay kala gösterilerin başladığını ifade etti. Öte yandan Cumhuriyet Bayramı’nda evlerde ‘Cumhur’ yemeğinin yapıldığını söyleyen Altürk, “Cumhuriyet döneminde şeker fabrikası yapıldığı için yemeğin adına bu ismi vermişler” ifadelerine yer vererek, bayramda pişirilen bu yemeğin adının nereden geldiğine açıklık getirdi.
“Cumhuriyet Bayramları, adeta bayram havasında geçerdi” diyenYazar Erdoğan Altürk, Malatya’nın her iki tarafına taklar kurulurdu. Bu taklar süslenir, Cumhuriyetin anıtları başına takılırdı. Tabii o dönemlerde Cumhuriyet Bayramı’na bir ay kala okullarda hazırlıklar başlardı. İlkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler grup grup ayrılarak, çalışmalarına başlarlardı. Sportif faaliyetler, yüzme faaliyetleri, güreş, kros koşuları, Atatürk koşuları yapılır ve okullarda ayrıca bando, mızıka, borazan bölükleri olurdu. Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanırdı” dedi.
Yazar Erdoğan Altürk Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlenen etkinlikleri şöyle anlattı:
“O zamanlar Mensucat Fabrikası’nın spor bahçesi vardı. Cumhuriyet Bayramı için yapılacak tüm sportif faaliyetlerinin hazırlık aşamaları burada olurdu. Ayrıca Cumhuriyet Bayramlarının olmazsa olmazı davul-zurna ve büyük halay ekibi, Akçadağ Köy Enstitüsü’nden gelirdi. Daha sonra Kernek Parkı’na car curlar(dönme dolap) kurulur, etkinlikler yapılırdı. Bu etkinlikler sabah 8’den başlayıp, gece 12’ye kadar devam ederdi ve herkes o günün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olduğunu bilirdi. Biz o zamanları iple çekerdik ki Cumhuriyet Bayramı gelsin de bizde hazırlandığımız etkinliklerimizi sergileyelim.”
Cumhuriyet Bayramı’nda evlerde yapılan Cumhur yemeğinin detaylarından bahseden Altürk, “O günler evlerde ise ‘Cumhur’ adı verilen yemek yapılırdı. Malatya’da yapılan ekşileme ekmeğini lokmalık şekilde doğrar, tereyağını ve şekeri eritip, sıcak sıcak doğranan ekmeğin üzerine dökerdik. İşte bu yemeğin adına ‘Cumhur’ denilirdi. Osmanlı zamanında şeker fabrikası yokmuş, Rusya’dan şeker gelirmiş. Cumhuriyet döneminde şeker fabrikası yapıldığı için yemeğin adına bu ismi vermişler. O nedenle Cumhuriyet Bayramı’nda ‘Cumhur yapacak annemiz, bize biraz şeker verin’ derlerdi” diye konuştu.
‘Anadolu Parsı’ Olmak İçin Beydağı’nın Zirvesine Tırmandı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.