16,5443$% -2.05
17,5751€% -1.49
20,3809£% -1.67
970,28%-2,18
1.584,00%-3,81
343673฿%-4.32131
Bakanlıktan ailelere oyuncak rehberi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailelere yönelik “Çocuklar İçin Doğru Oyuncak ve Kitap Nasıl Seçilir” rehberi hazırlandı.
Bakanlık tarafından hazırlanan “Çocuklar İçin Doğru Oyuncak ve Kitap Nasıl Seçilir” rehberde çocukların gelişiminde önemli yeri bulunan kitaplar ile “hayatın antrenmanı” olarak tanımlanan oyun ve oyuncakların seçimi konusunda ebeveynlere öneriler yer alıyor.
“Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler” başlıklı rehberde kitapların, oyun ve oyuncakların çocuklar için yararları, kitap ve oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar anlatılarak, önerilerde bulunuldu.
Rehberde çocuğun kitapla olumlu bağ kurabilmesinin yaşına, gelişim düzeyine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun özellikteki kitaplarla buluşmasına bağlı olduğu ifade edilerek, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandıracak öneriler şöyle sıralandı:
Kitap okuma konusunda çocuğunuza rol model olun
Çocuğunuzun kendi harçlığıyla kitap almasını teşvik edin
Erken çocukluktan başlayarak çocuklara kitap okuyun
Okuma yazma bilmeyen çocuklar için kitapların resmine bakarak hikaye anlatmasını isteyin
Doğmadan önce çocuğunuz için oda hazırlarken kitaplık bölümünü ihmal etmeyin
Çocuğunuzla birlikte kütüphaneye, kitabevlerine, kitap fuarlarına gidin
Çocuğunuzun ödünç kitap almasını teşvik edin
Uyku öncesinde çocuğun yaşına uygun ninni söyleyin veya masal anlatın
Televizyon, cep telefonu ve diğer teknolojik aletleri günün belli bir saatinde kullanım dışı bırakarak kitap okuma saatleri düzenleyin.
Rehberde 0-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik kitapların içerik, biçim, dil ve resim yönünden hangi özellikleri taşıması gerektiği konusunda bilgi verildi.
ÇOCUK OYUN OYNARKEN SORUNLARINI ÇÖZEBİLİR
Oyunun çocuğun çevresiyle iletişim kurma biçimi olduğuna işaret edilen rehberde şunlar kaydedildi:
“Bir sorun yaşadığı düşünülen çocukları sadece oyun oynarken izlemek bile sorunun kaynağı hakkında önemli bilgiler edinmemizi sağlar. Çocuk, oyun oynarken hem yaşadığı sıkıntıları dışa vurur hem çevresiyle ilişki kurmayı öğrenir hem de bir birey olmanın ilk adımlarını atmaya başlar. Çocuk, oyun oynarken aynı zamanda toplum ve ahlak kurallarına uyum göstermeyi de öğrenir. Arkadaşlarıyla beraber oynayan çocuklar; paylaşma, sabırlı olma gibi duygularla, iş birliği yapma gibi sosyal hayatında onlara gerekli olan yetenekleri kazanır. Oyun oynamak, çocuğun hayatı tanıması için hiç kimseden öğrenemeyeceği konuları kendi deneyimleriyle öğrenmesidir.” (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı)
44 yıldır antika topluyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.