Çetiner,
insanlar sanal âlemde yazıyorlar,’ neden çam?’ diye soruyorlar. Çam da kanaatkârdır. Yani cevizi, bademi her taraf dikemezsiniz. Çünkü su istiyor
dedi.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, ardıç tohumu dikim aşamasından bahsederek, Malatya’nın ardıç yetiştirme konusunda bir süs olduğunu belirtti.
ARDIÇ DOĞAL YOLLARLA ELDE EDİLİYOR
“Ardıç üretiminde Malatya yine bir numara” diyen Çetiner, şunları kaydetti:
Ardıç yetiştirmek çok güç. Doğal yollarla elde ediliyor. Biz bunu beklersek zaman kaybederiz. Biz zamanla yarışıyoruz. Ardıç kuşu malum, ardı. Tohumunu yediği zaman su içme ihtiyacı hissediyor. Bağırsaklarından tohum geçecek, sonra bunu nereye düşürüşe orada ardıç tohumu çimlenerek ardıç fidanı elde ediliyor. Ama biz birebir tohumlarını topluyoruz, belirli aşamalardan geçiriyoruz, küllemesini yapıyoruz, oradan tekrar dinlendirmeye alıyoruz. Akabinde de mevsimine uygun olarak hazırladığımız tüplere tohum ekimi yapıyoruz. Daha sonra tülü veya çıplak köklü fidan olarak sahalara gönderiyoruz. Özellikle biliyorsunuz Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi asli ağaç türü olarak meşe ve ardıçtır. Yani biz bu tür sahalarda meşe ve ardıca özellikle ağırlık veriyoruz. Asli ağaç türümüzün haricinde insanlar sanal âlemde yazıyorlar,’ neden çam?’ diye soruyorlar. Çam da kanaatkârdır. Yani cevizi, bademi her taraf dikemezsiniz. Çünkü su istiyor. Cevizi ve bademi su olmayan yere götürüp dikemezsiniz. Meyve ağaçlarının tümü su ister. Çamı dikebiliriz. Çünkü çam kanaatkârdır.